Koliko god da smo mislile da puno vremena provodimo na mobilnim telefonima i društvenim mrežama – to je sad definitivno mnogo više. Razlog tome je ponajviše zbog održavanja kontakata sa bliskim ljudima (prosto održavanje svih društvenih odnosa). Jedna od aplikacija koju sada možda i najviše koristimo (bilo za komunikaciju, ili razonodu) je Instagram, koja pored drugih platformi postaje izvor informacija za aktuelnu situaciju, bilo preko vaših prijatelja ili drugih profila javnih ličnosti koje prenose i izražavaju stavove o korona virusu. Pa zato nije ni čudo što sa konstantnim prilivom teških vesti i različitih informacija preko sadržaja koji se objavljuje – kao rezultat dobija Instagram prezasićenje. Ali, opet i dalje ulazimo i “skrolujemo”. Stoga, ako vam to smeta i razmišljate šta možete da uradite povodom toga, kako da se ogradite i izolujete od informacija koje vas samo opterećuju i Instagram pretvorite u zabavni beg od ove situacije, evo nekoliko koraka kako da izvršite detox ove društvene mreže!

Naš savet je da obavite “prolećno čišćenje” kako biste ponovo imale kontrolu nad sadržajem koji želite da pratite! Sada je pravo vreme! Verujem da vam se bar jednom desilo da ste neku osobu koju pratite, poželele da izbrišete sa liste pratilaca, jer sada preplavljuje sadržajem i novostima o aktuelnoj situaciji. Činjenica je da konstantno dobijamo neke novosti na Instagramu u vidu komentara aktuelnih odluka i razvoja situacije. To više, u ovom stadijumu, ne može da se smatra podizanjem svesti o svim dešavanjima, već stvaranje latentne panike u vama! Zato vam savetujemo da ukoliko želite možda jedan ili dva proverena izvora, onda samo njih zapratite. Ako su u pitanju profili koje pratite zbog zabavnog ili inspirativnog sadržaja – Instagram nudi alate koji će pomoći u tome da selektujete čije sadržaje želite da se najviše prikazuju na vašem feed-u. Kliknite na kategoriju pratilaca gde dobijate dve opcije: prva, prikazaće vam se pratioci sa kojima imate najmanju ili nepostojeću interakciju i druga, sa profilima čiji se sadržaj najviše prikazuje. Zato uz pomoć ove dve opcije, sami odaberite koje objave će vam biti najviše zanimljive i neopterećujuće, a obavezno se ne ustručavajte da nekoga privremeno otpratite!

Sledeća opcija, kojom definitivno vredi eksperimentisati je mute dugme. Instagram je ovo dugme osmislio sa ciljem da se onemogući objava sadržaja osobe koju ste “mutirali”, a da opet možete da je imate na listi pratilaca. Ista stvar je i sa Instagram pričama! Pa šta čekate? Ovo je najbolji način da sredite početnu stranicu sa objavama, a da se niko ne uvredi i ne primeti! Zato će vam ovo dugme omogućiti predah koji verovatno osećate da vam je potreban! Jer ipak, ono što želite da gledate na Instagramu u samoizolaciji je isključivo stvar vašeg ličnog izbora. I potpuno vas razumemo. Sigurno je sada slučaj da neko od vaših najbližih prijatelja ima potrebu da prikazuje i najmanje detalje njihovih dnevnih rutina u pokušaju da se izbore sa dosadom ili usamljenošću, a to može da iscrpljuje i zasmeta. Pogotovo oni koji će deliti vesti ili stavljati isključivo priče koje se odnose na aktuelnu situaciju. A opet, tu će biti i oni koji će plasirati zabavan i zanimljiv sadržaj da podignu duh i raspoloženje. Fokusirajte se na njih!

Zato ako vam konzumirate takvog ili sličnog sadržaja koji vaši prijatelji sada dele kvari raspoloženje i stvara neku vrstu anksioznosti, mute dugme će vam obezbediti malo distanciranja od takvog sadržaja. Ovu opciju ćete pronaći klikom na oznaku folowing na profilu ili kada zadržite prstom na Instagram priču tog određenog profila!

Comments