Priče “nekad i sad” ili još bolje “u moje vreme…” ponekad zaista umeju da nerviraju jer, zaista, to što je bilo nekad je bilo nekad, sad je sad, vremena se menjaju, get over it! I iako sam prva koja prihvata sve te promene, praćenje trendova i celokupan koncept modernog života (prihvatam, ali ne praktikujem) moram da primetim da se usput izgubilo nešto jako važno – osećaj.

Hajde da pričamo o modi. S jedne strane šatro obožavamo klasiku a la Odri Hepbern, a sa druge slepo pratimo trendove koji su često toliko besmisleni da bi se Iber de Živanši frapirao kada bi video šta se danas naziva lepim. Doduše, nije da nije prisustvovao ovoj modernizaciji stila, ali ipak – moda u njegovo vreme, kada je tek počinjao i postavio neke ozbiljne standarde, i moda u naše vreme zaista je neuporediva. I OK, svako vreme nosi svoje trendove, pa i potrebe da iste ispratimo iz kojih god razloga, ali moramo se složiti da je elegancija jedna i večna i da je zaista ideal kojem, makar u posebnim prilikama, treba da težimo. Klasika takođe. Reci da sam puna stereotipa, ali zaista, ima li šta lepše od lepe, negovane žene, diskretno doterane, u jednostavnoj kombinaciji koja ističe njen izgled i stil? Žene koja ima osećaj za lepo, osećaj za stil i osećaj u kakvom izdanju se treba pojaviti u kojoj prilici? Osećaj. Sve je u osećaju! I onom unutrašnjem, šta tebe vozi i u čemu se osećaš prijatno, ali i onom koji se odnosi na svet oko tebe sa kojim ipak treba da budeš u korelaciji. Isto kao što na venčanje nećeš otići u crnom (mada možeš) ili na slavu polugola (mada možeš i to), tako nećeš na poslovni sastanak otići sređena kao da si krenula u klub ili se na nekom posebnom događaju pojaviti u trenerci (mada ti ni to niko ne brani) – striktnih pravila zapravo nema, ali se računa na tvoj osećaj da znaš gde si pošla i gde se nalaziš.

Kad smo već kod osećaja i posebnih prilika, hajde da sada pričamo o crvenom tepihu. Crveni tepih je bio i ostao sinonim za prelepe žene u još lepšim i savršenijim toaletama u kojima izgledaju poput princeza, a kada se poznate dame pojave u ovakvim izdanjima, sve mi koje sedimo kod kuće i gledamo prenos dodela nagrada ili sličnih dešavanja, ostajemo otvorenih usta pitajući se za koliko života ćemo i same imati priliku da se obučemo “kao za crveni tepih”?! E to, obući se za crveni tepih automatski je značilo klasiku, eleganciju, odmerenost… A onda su se pojavile današnje modne heroine koje su rešile da sve promene iz korena i uvedu, na primer, patike, trenerke ili mnogo golotinje u red carpet dress code! Sada je valjda na redu ono “In a world full of Kardashians be a Diana”…

Comments