Sonic Bloom poseduje i digitalni element za one koji nisu u mogućnosti da putuju do ovog odredišta u Londonu. Glasovi korisnika mogu biti snimljeni i transformisani u cvetne animacije, koje će vremenom biti postavljene na internet stranicu na koju će ljudi širom sveta moći da kliknu i poslušaju.

Instalacija je delom napravljena iz razloga što je pandemija korona virusa fizički udaljila građane širom planete, pa predstavlja jedan od načina komunikacije “na daljinu”. Autori Sonic Bloom veruju da umetnost i dizajn mogu menjati gradove, mesta i način razmišljanja. “Kultura je moćno oružje u cilju regenerisanja podneblja i trgovina.”

Instalacija je dizajnirana tako da se jednostavno može demontirati i sastaviti, kako bi stigla i do drugih lokacija, a ujedno i uštedela proizvodnju otpada. Uzevši u obzir pandemiju korona virusa, autori su koristili antibakterijsku farbu, napravili dovoljan razmak između sedišta, a angažovana je i firma koja će instalaciju redovno čistiti.

Očigledno je da bi ova skulptura mogla pomoći u skraćivanju komunikacijske udaljenosti među ljudima, ali bi se u isto vreme mogla pozicionirati i kao komunikacijski centar koji bi pomogao ljudima da se polako vrate pre-covid metodama komunikacije, veruje Suzuki.

Suzuki je japanski kreativac koji je 2018. godine za High Museum of Art u Atlanti u SAD stvorio Sonic Playground, kolekciju šarenih skulptura koje menjaju zvuk.

Naslovna fotografija: instagram.com/katrinaschwarz9

Dušan Veselinović

Comments