Internet, odnosno Youtube i Instagram omogućili su i nama, ženama bez mnogo iskustva kada je šminka u pitanju, naučimo čak i neke najkomplikovanije trikove. I i dalje se oduševljamo kada vidimo nešto novo ili čak ono isto. Uživamo da gledamo one ubrzane videe, kako nastaje jedna perfekcija. Ma, mi žene smo stvarno čudne, uživamo u tim klipovima i nikako ne razumemo muškarce koji ne razumeju ni nas zašto nam je to nešto poput neke vrste doping energije, koja nam prija.

A istini za volju, sada je i takvo vreme da još više visimo na Youtubu i još više gledamo različite sadržaje. Rizikovaćemo pa ćemo reći da su ovakvi klipovi čak i edukativni. Jer, evo na primer ukoliko ja naučim da se šminkam kao pravi profesionalac, onda neću morati da trošim novac na profesionalno šminkanje, a pritom ću izgledati lepo i moći ću čak nekome drugome da pomognem. Znači – definitivno jeste edukativan sadržaj u tom polju. 

Ali, hajde da budemo realni i konkretni – šta smo to naučili nakon odgledanih, čini se, milion tutorijala?

Naučili smo da konturišemo

Definitivno jedna od prvih stvari koju smo naučile gledajući hiljade i milione makeup tutorijala jeste da konturišemo. Ta daaam! I ta lekcija je trajala godinama, čini se. Naime, kada je trend oštrog konturisanja postao popularan na čelu sa Kim Kardashian, svi smo pokušali da iskopiramo to.  I nije nam išlo, nismo znali sve korake, nismo znali koji su proizvodi su najbolji i naravno da nismo znali da ih koristimo. Hvala nebesima na tome što sada imamo pregršt makeup tutorijala koji nas uče kako treba i koji nam kažu jasno – šta nikako ne treba da radimo!

Iscrtavanje ajlajnera 

I sama sam u grupi koja je naučila da iscrtava ajlajner, zahvaljujući influnserkama i jutjuberkama. I čini mi se da ću im večno biti zahvalna na tome. Potrebno je bilo da urade samo jedan mini tutorijal, pa čak u trajanju od 6 do 7 minuta, da bismo sve pohvatale. I ko je dobro i pažljivo pratio, on više nema tu dozu straha kada uzme ajlajner u ruke. Tačno zna šta će da radi, kada i kako. I nećemo sada da te prepadnemo, ali svako ima svoj način. Dobra je stvar što ima toliko tutorijala, koji na različite načine pokazuju kako možeš da naučiš. 

Comments