Na Belgrade Fashion Week-u si dobila nagradu WANNABE magazina za Najbolju digitalnu prezentaciju. Prema tvom mišljenju, koliko je u savremenom svetu prvenstveno modnom, značajna uloga interneta i kakvu ulogu igraju društvene mreže u svemu tome? Pozicioniranju, uspostavljanju vizuelnog identiteta?

Moram da kažem da je nagrada WANNABE magazina koju sam dobila na proteklom BFW-u nešto što dizajneri priželjkuju i da mi je velika čast to što je pripala meni. Poslednjih godina, upravo usled interneta i munjevitih promena koje se dešavaju u svetu digitalnog marketinga i prezentacije, naš posao je potpuno promenjen. Sa jedne strane je olakšan, u smislu da je put od fotografije gotovog proizvoda do oka ciljne grupe nikada kraći i lakši, a sa druge strane, svako od nas mora biti pravi mali ekspert kada su u pitanju tokovi digitalnog sveta, kako bismo stvorili i održali poziciju na tržištu. To zahteva dodatne edukacije, dosta vremena i truda.

full size 5 Intervju: Ana Trošić Trajković o osvojenoj Wannabe nagradi, novoj kolekciji i inspiraciji

U čemu si pronašla inspiraciju za novu kolekciju koju si predstavila na Nedelji mode?

Kolekcija za 2018. godinu nosi naziv “42” i inspirisana je naučno-fantastičnim romanom “Autostoperski vodič kroz Galaksiju”. Ova novela je sama po sebi nesvakidašnja, jako metaforična i kreativna, tako da mi nije bilo teško da, inspirisana njome, dodjem, u najmanju ruku, do takve kolekcije. Modeli su jakog kolorita, zastupljeni su kontrastni printovi, vez, miks razlicitih tekstura i materijala. Ono sto je karakteristično za ovu kolekciju je obilje motiva preuzetih iz inspiracije i implementiranih na modele. Kolekcija “42” je bio moj najzahtevniji projekat do sada, svako dugme smo ručno izlili u kalup, takođe, broševe u obliku miševa, delfina, robote od perlica, oblike raketa od neoprena, sve je pravljeno ručno. Kada je kolekcija sašivena, posao je tek tada počeo.

Koja pitanja uvek sebi postavljaš pre započinjanja bilo koje kolekcije i projekta? Koja informacija ti je najznačajnija da bi se upustila u taj proces?

Težim da u stvaralaštvu, iz godine u godinu, pobeđujem i prevazilazim samu sebe. Neki kreatori verovatno imaju na svom mood board-u koncepte i inspiracije kojima se vode. Na tabli iznad mog radnog stola stoje uvek skice koje sam radila za prethodnu kolekciju i uvek se pitam- da li sam napravila korak dalje. Suprotno očekivanom, ne pitam se da li će se nekome dopasti i kakve će biti kritike, ne zato što slepo verujem u svoj talenat ili zato što me ne zanima mišljenje drugih, već zbog toga što sam jako samokritična, zahtevna i težim perfekcionizmu, i znam da ako u momentu kada zadnji model na defileu napusti pistu ja budem zadovoljna, dopašće se i onima kojima se obraćam. Pitam se, dakle, hoću li pobediti sebe i da li je nova kolekcija/projekat/ posao, urađen bolje nego prethodni.

full size 4 Intervju: Ana Trošić Trajković o osvojenoj Wannabe nagradi, novoj kolekciji i inspiraciji
Comments