Tanja Petrović je završila Sportsku akademiju i pet godina radila kao fitnes i personalni trener. Međutim, Tanja Petrović se i osam godina bavila glumom. A onda je pre dve godine odlučila da pravi nakit. Počela je tako što je posle rođenja druge ćerke napravila prve trakice i rajfove kojima je ukrasila svoje mezimice. Kada je videla da se to sviđa, kako njenim ćerkama, tako i njihovim drugaricama i mamama, otvorila je svoj svet mašte i počela da pravi unikatne komade nakita. U njenoj Maloj maštaonici”, kako je nazvala radionicu,  nastaju ukrasi za svaku veliku, ali i malu damu, a ona tvrdi da kroz život ide vođena maksimom – “osmeh je najlepša iskrivljena linija koja u trenu ispravlja sve greške.”

WANNABE MAGAZINE:  Ceo život balansirate između sporta i umetnosti, s’ obzirom na to da ste se osam godina bavili glumom, pre nego što ste upisali Sportsku akademiju. Da li dizajniranje nakita ispunjava taj deo vaše duše koja vapi za umetnošću?

TANJA PETROVIĆ: Dizajniranje i modiranje, šepurenje i kinđurenje je sastavni deo snova svih malih devojčica. Imam podsetnik u svom domu, jer aktivno uključujem i svoje dve mezimice u ceo svet čarolije i mašte, koji možemo sami da napravimo. Mi sanjalice i maštari, ma kojim poslom se bavili, uvek imamo dovoljno prostora za iskazivanje kreativnosti koja je srž i pokretač svega. Bila sam uspešna i kao fitnes i personalni trener u svom poslu i rado spajam sport i umetnost jer jedno bez drugoga prosto ne idu.

Kako ste naučili da ručno izrađujete nakit?

Nema neke nauke u izradi nakita, sve što dobro osmislite i dovoljno čvrsto želite da ostvarite kao finalni proizvod može se napraviti. Nekada je put do njega malo teži, ali na kraju je uvek važno da ste nešto novo naučili i u tehnici i u tom putu do finalnog proizvoda. Ja uvek volim da kažem da je sreća u putu, a ne na samom cilju.

Da li imate u planu da pokrenete kurs dizajniranja nakita, pa da i drugima prenesete ono što ste vi naučili?

Uvek sam raspoložena za saradnju bez lažne skromnosti i preterivanja. Na žalost, na tržištu je dosta kopija i svi kriju jedni od drugih, a recept je zaista prost. Možemo zajedno naučiti nešto novo i biti srećni i zadovoljni sa obe strane. Vi naučite nešto novo i drugačije a ja vam ulepšam dan. Moja maštaonica je mesto gde su osmeh i dobra volja lozinka uspeha i dobrih vibracija.

mala mastaonica nakit Intervju i Giveaway: Mala Maštaonica

Zašto ste se odlučili za nakit i da li ste pre toga voleli da kupujete sebi ručno rađene narukvice, ogrlice, minđuše?

Početak mog rada je obeležen dizajniranjem trakica i rajfića za male i velike devojčice, a nakit je došao spontano kao zaokružena celina između veselih devojčica i unikatnih mamica, tetkica, babica… Svim damama koje žele nešto unikatno i drugačije, “Mala maštaonica” je uvek izlazila u susret. Moja priroda je veoma vedrog duha i moj stil je oduvek bio protkan nečim drugačijim veselih boja. Kao da poziva na ples, sve možda nespojivo i drugačije. Sa svih putovanja vraćala sam se bogata za neki komad nakita koji je usklađen sa mojim senzibilitetom. Otkriću vam tajnu da sam pre šest godina kupila rajf koji je presvučen tkaninom narodne nošnje Perua i na sebi ima šest devojčica koje su u njihovoj nacionalnoj nošnji. Ja ga često i rado nosim i uvek dobijam pozitivne komentare kada ga stavim. Jednom prilikom mi je prijateljica rekla ,,Tanja, kakve su ti to devojčice na glavi?” Ja samo joj veselo odgovorila da su mi to drugarice i da ja nikada nisam sama.

Gde pronalazite inspiraciju i da li je pozorište jedno od takvih mesta?

Pozorište ima specijalno mesto u mom srcu i zapravo, htela to ja ili ne, moja je inspiracija uvek. Prosto to samo izađe iz mene. Trake za kosu su naročito efektne, jer svaka ima nešto što je u pozorišnom i filmskom životu sastavni deo kostima. Inspiracija je svuda oko mene. I obična šetnja u prirodi može da se pretvori u bujicu inspiracije pa da trčećim korakom jurnem kući i pokušam da je izbacim iz glave na ono što želim da napravim.

Koji je najskuplji komad nakita koji ste do sada napravili?

Najskuplji komad nakita je rađen po želji jedne meni bliske i beskrajno drage osobe, a to je bila ogrlica od 6 brilijanata. Pomislićete da to može da se kupi samo u zlatarama, no ta ogrlica nije bila zlatna, vec je rađena od materijala i dezena po želji. Obogaćena je sa mnogo kilograma ljubavi i na njenom vratu je blistala.

trakica2 Intervju i Giveaway: Mala Maštaonica

Pravite i trake za kosu i rajfove za devojčice. S obzirom na to da one jako vole da se “kinđure”, da li imate u planu da proširite asortiman na ogrlice i narukvice za njih?

Devojčice su moja neiscrpna inspiracija, toliko volim da radim za njih da mi ništa nije teško. U planu jeste program za devojčice, nakit koji je nosiv i materijali koji su lagani i veselih boja. Ja volim da devojčice što duže budu baš devojčice, a ne male žene. Ima vremena i za to. Igra je ono što karakteriše to doba, te shodno tome i ja razmišljam u tom pravcu da taj nakit bude i za svečane i za svakodnevne prilike,. Svi znamo koliko to njih uveseljava.

Bili ste angažovani u šou-programu “Ples sa zvezdama”. Za koga od učesnika ste napravili neki deo kostima koji vam je posebno drag?

Moja imenjakinja i prezimenjakinja Tanja Petrović, karate majstor i svetski šampion je žena koja pleni harizmom i duhom Istoka. Ona je nosila sve modele mojih dizajnerskih ostvarenja. Mi smo letos udružile zajedničke snage i osmislile letnju kolekciju nakita pod nazivom “Kolekcija dve Tanje Petrović“. Ona je ostvarila sebe na mnogim poljima, pa i na ovom i to veoma uspešno. U planu je jos mnogo toga sto ćemo zajedno raditi, ali neka za sada ovo zagolica maštu. Uvek na sebi ima neki komad nakita “Male Maštaonice”.

U saradnji sa Malom Maštaonicom poklanjamo ogrlicu, narukvicu i minđuše. Potrebno je da ispod ovog teksta na sajtu ostavite komentar o čemu ste maštali kada ste bili mali. Tri najkreativnija odgovora dobijaju po jedan od ovih komada. Igra traje do 22. septrembra do podneva. Giveaway važi samo za Republiku Srbiju. 

nagrade mala mastaonica Intervju i Giveaway: Mala Maštaonica

prva nagrada – ogrlica/druga nagrada – narukvica/ treća nagrada- minđuše

Olivera Denčić

 

Comments