Mlada umetnica iz Beograda, Natalija Miladinović, predstavlja Srbiju na međunarodnoj izložbi u Savetu Evrope, u Strazburu. Izložba nosi naziv „Women in Art for Peace“ i okuplja vodeće umetnice iz zemalja zahvaćenih ratom. Devet umetnica iz Norveške, Francuske, Iraka, Moldavije, Jermenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tunisa i Srbije, biće ambasadorke svojih zemalja, koje svojim radom promovišu vrednosti stabilnosti i mira. Razgovarali smo sa njom o umetničkom pozivu, šta za nju predstavlja mir i odakle crpi inspiraciju.

Natalija, kako je došlo do toga da budeš izabrana da kao umetnica, budeš ambasadorka mira na ovoj značajnoj izložbi?

Preko prijatelja sam dobila preporuku za učešće na izložbi Women in art for Peace u Savetu Evrope u Strazburu, gde sam stupila u kontakt sa organizacijom Europе’s Art, koja stoji iza istoimenog projekta. Njima sam poslala svoju biografiju i porotfolio nakon čega sam dobila pozitivan odgovor i poziv da budem jedna od ambasadorki mira pored drugih 8 umetnica iz Norveške, Moldavije, Francuske, Jermenije, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Azerbejdžana i Iraka.

Koliko se sećaš nestabilnih vremena u Srbiji, koji su tvoji utisci?

Sećam se redova praznih marketa i dede koji je nas decu vodio u prodavnicu kako bismo kupili hleb više, jer je bilo moguće kupiti samo jedan po osobi. Nažalost moje odrastanje je bilo u periodu nestabilnih vremena, ali kao i svako dete nisam bila toliko svesna problema. Kao četvrto, od nas petoro dece, imala sam sreće da taj period provedem u igri i na neki način bezbrižnosti, jer su se naši roditelji trudili da nas zaštite od svih negativnih uticaja tog vremena. Interesantno je da smo moj otac i ja imali naš mali “projekat” fotografisanja portreta ispred srušenih objekata za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. To su bili moji prvi susreti sa fotografijom.

Postoji izreka da na planeti neće biti mira, dokle god je muškaraca. Šta ti misliš o toj izreci?

Da budem iskrena, prvi put čujem za ovu izreku. Ne mogu reći da sam saglasna s njom. Smatram da muškarci i žene treba da budu ravnopravni. Mislim da svi mi moramo shvatiti da nas jedino mir vodi ka unutrašnjem i duševnom spokoju.

Kako vidiš žensku ulogu u promovisanju mira i stabilnosti?

Poslednjih godina pokazalo se da žene imaju veliku ulogu u borbi za mir. To nam potvrđuje i podatak sa veb sajta Women in Art for Peace. Reč je o studiji ”Proširivanje učešća” Visokog instituta u Ženevi, koja je pokazala da kada je ženama pružana mogućnost da efektivno utiču na proces postizanja mira, on je skoro uvek bio uspešan i dogovor je uglavnom bio primenjivan. Takođe 2000. godine Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je doneo istorijsku rezoluciju 1325 koja se odnosi na žene, mir i sigurnost što bi značilo da se žene pozivaju da što više učestvuju u izgradnji mira.

1 Intervju: slikarka Natalija Miladinović o savršenom spoju mira i umetnosti
Comments