Mladost je haotična, uznemirujuća i apsorbuje sve oko sebe. U nekom trenutku, devojke otkriju samostalnost, obzirnost, snagu da nose odgovornost za svoje odluke i zadovoljstvo zbog svega što jesu. Ustreptalost i neartikulisanost sile mladosti počne da se oblikuje i da zadržava oblik, a devojka stiče svoju žensku autentičnost. Još uvek je mlada, ali joj prija kad je smatraju mladom ženom, a ne devojkom.

Nekoliko značajnih simptoma ukazuju da devojka postaje žena:

Kad prvi put pomisli neću majku time da opterećujem

Prva reakcija devojke je da zbog svakog problema zove majku upomoć. Navikla je da se oslanja na mamino strpljenje i iskustvo, najviše poverenja ima u majku i zna da će joj majka uvek pomoći. Onog momenta kada suočavajući se sa nekim problemom, pomisli kako ne želi da se njena majka brine, ona zapravo oseća snagu i sposobnost da sama sredi stvari i da poštedi mamu – što joj do sada nije padalo na pamet.

large 21 Intimno ženski: Kada devojka postaje žena?

Kad nabavi neke elegantne komade garderobe, da ima kad joj zatrebaju

Farmerice su dovoljno dobre za svaku priliku. I minić je super. Ali kad se pojavi potreba za malom crnom haljinom, sakoom, belom svilenom košuljom i uzanom suknjom do pola kolena i za diskretnim potpeticama na udobnim cipelama, tu je i spremnost da se kao žena poduhvati raznih uloga koje ženstvenost dodeljuje i zahteva.

Kad sama napravi tortu po receptu

Ko još ima vremena da peče kore i muti četiri fila, prema bakinom receptu? Ali torta je pravi izazov, koji devojka nikad ne oseća, a žena ga oseti barem s vremena na vreme. Koliko da dokaže sebi da ume i može kad hoće, da joj ništa iz oblasti ženskog umeća nije strano i nedostupno. Možda posle više nikada neće imati vremena i volje da se bakće oko torte, ali važno je da zna da može ako hoće.

Kad joj zakasni menstruacija

Dešavalo se i ranije i umirala je od straha i tražila utehu kod mame i žalila se drugaricama. I kad ipak dobije, zaboravi kako se osećala u neizvesnosti. E, sada je verovatno stvarno trudna. I ne žuri nikome da kaže. Osluškuje svoje telo bez straha, radoznalo i zamišljeno. Uviđa kako bi mogla da se oseća i kuda bi je odveo život ako bi se poduhvatila majčinstva, koje bi najverovatnije bilo samohrano. Opteretila bi svoje roditelje, izgubila samostalnost koju možda još nije do kraja ni osvojila, ali pored razumnih razloga oseća i kakav je izazov i blagoslov majčinstvo i kakvo je čudo nositi u sebi život.

I kad ipak odluči da abortira

Razumni razlozi su nadvladali i ona se organizuje da podnese tu intervenciju, koja će joj omogućiti da zadrži svoj način života i ostvari neke ciljeve onako kako je planirala. Ali sledeći put, obećava sebi, sledeći put će biti kad budem spremna i kad budem htela da rodim i ništa me neće sprečiti da iskusim majčinstvo. Osim toga i abortus je iskustvo, rezervisano za žene.

Kad otkrije produženi orgazam

Seks je dobar i uzbudljiv od dana od kad ga je otkrila. Ali pronalazak onog fokusa opuštenosti, smirenosti i zadovoljstva samom sobom, u životu žene se nekako poklapa sa otkrićem svoje seksualne moći. Žene više, bolje, duže, dublje i jače uživaju u seksu. To je to.

Kad je zadovoljna i srećna, onako bez povoda

Jer se neko burno iskustvo koje je vrtložilo, talasalo i rasprskavalo njen život nekako sleglo i integrisalo. I dalo joj dublji uvid u to kako je život dobar i važan i kako je savršeno to što ga doživljava kao žena.

Izvor fotografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Comments