Veštačka inteligencija (AI) već duže vreme nije samo predmet maštanja unutar žanra naučne fantastike, već predstavlja ključni element u redefinisanju onoga što smatramo mogućim u mnogim aspektima naših života. Jedan od najznačajnijih uticaja AI može se videti u kreativnim industrijama, gde tehnologija ne samo da menja način na koji stvaramo i doživljavamo umetnost i modu, već otvara nove mogućnosti za inovacije i održivost. Ovogodišnji Belgrade Fashion Week (BFW) koji je posvećen veštačkoj inteligenciji, pruža priliku da vidimo kako se te granice pomeraju.

IMG 1763 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW
IMG 1749 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW

Od 11. aprila, Hangar u Luci Beograd predstavlja poprište mode i napredne tehnologije.

BFW naglašava važnost veštačke inteligencije u kreativnim industrijama, istražujući njenu ulogu u kreiranju održivih i inovativnih dizajnerskih rešenja. Belgrade Fashion Week ukazuje na ulogu veštačke inteligencije ne samo u kreiranju novih dizajnerskih rešenja, već i u osmišljavanju održivih praksi koje mogu imati dugoročni pozitivan uticaj na industriju i okolinu. 

Međutim, veštačka inteligencija nije jedini vid tehnologije koji privlači pažnju na ovogodišnjoj manifestaciji. Izložba koja prati Nedelju mode takođe se fokusira na spoj tradicionalne umetnosti i najnovijih tehnoloških dostignuća. BFW 2024 istražuje kako veštačka inteligencija i druge tehnološke inovacije mogu transformisati modnu industriju. Kroz seriju izložbi, prezentacija i radionica, BFW otvara dijalog o budućnosti mode i umetnosti, podstičući učesnike i posetioce da razmisle o ulozi tehnologije u kreiranju održivijeg i inkluzivnijeg sveta.

To je prilika da se upoznamo sa novim konceptom koji se otvara u Beogradu – mestom gde se umetnost spaja sa inovacijom.

Moda i nova tehnologija zajedno za čistiji svet

U sklopu ovogodišnjeg BFW, posetioci koji su korisnici nikotinskih proizvoda, imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u tehnologiji potrošačkih proizvoda. IQOS ILUMA predstavlja poslednju generaciju u liniji proizvoda koji spajaju elegantan dizajn sa naprednom tehnologijom. 

Svojim prisustvom na događaju, IQOS ne samo da podržava ideju o budućnosti bez duvanskog dima, već i pokazuje kako inovacije mogu unaprediti i obogatiti našu svakodnevicu.

2 2 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW
IMG 1997 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW

Nove tačke susreta i koncepti umetnosti

Osim što će posetioci koji su korisnici nikotinskih proizvoda imati priliku da se upoznaju sa IQOS ILUMA asortimanom, biće im predstavljen i koncept dva nova IQOS butika koji su inspirisani Beogradom uz priče IQOS korisnika. 

Ovi novi prostori nisu samo namenjeni predstavljanju inovacija, već i susretu umetnosti i tehnologije, gde posetioci mogu da dožive kako se te dve oblasti međusobno obogaćuju i inspirišu.

Umetnička dela Marije i Stevana Šolna, kao i modni dizajn Aleksandre Duende, ne samo da krase nove butike, već simbolizuju spoj tehnologije, umetnosti i mode, kao što IQOS spaja konzumaciju duvana i tehnologiju.

IMG 1767 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW
IMG 1773 1 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW

Inovativnost van modne scene

Inovacija se ne zaustavlja na modnoj pisti, pa će tako posetioci imati priliku da u posebnom prostoru u 3D animaciji vide fragmente umetničkog dela, kao i da se upoznaju sa IQOS ILUMA i njegovim najnovijim tehnološkim dostignućima. 

Inicijative poput BFW su ključne u promovisanju razumevanja i prihvatanja tehnoloških inovacija u kreativnim industrijama. Ne samo da pokazuju potencijal veštačke inteligencije u transformaciji modnih i umetničkih praksi, već i podstiču razvoj novih, održivih rešenja koja mogu imati dalekosežan pozitivan uticaj na društvo. 

To je oda kreativnosti i inovaciji koja prevazilazi granice, spoj koji nas inspiriše da zamislimo budućnost u kojoj moda i tehnologija zajedno rade na stvaranju održivog i lepšeg sveta.

IMG 1933 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW
IMG 1983 Modna scena kroz objektiv budućnosti: AI i tech inovacije na BFW

VAŽNA INFORMACIJA: IQOS nije proizvod bez rizika i on oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne pušače.

Comments