To neizgrađeno ne često je veliki ženski problem. Vaspitanje nas uči da budemo kulturne, da povlađujemo, da pravimo ustupke i povremeno istrpimo ono što radije ne bismo, tolerancija se visoko kotira među ženskim vrlinama, a naše ne je više možda nego ne – tako se to predstavlja muškarcima. Zato što pristojna cura treba da kaže ne, podrazumeva se da ona radi ono što se od nje očekuje i da to verovatno ne misli ozbiljno. Niti trajno. Promeniće mišljenje, omekšaće, popustiće, žensko je to. Samo treba zgaziti njeno ne.

Razmislite o tome šta hoćete i nećete

Ponekad je lakše poći od onog što vam je odbojno i što nikako ne želite da prihvatite, da biste otkrili šta je ono što hoćete. Pokušavam da kažem da je utvrditi šta stvarno hoćemo vrlo često veoma težak posao, koji nikad ne završimo do kraja. Stvarno je lakše otkriti šta nikako nećeš. Razmišljajte o tome u kontekstu izbora, pa ćete izbor i imati.

Nekad je za nas dobro baš ono što nećemo

Ali to ne uviđamo i možda nemamo ni način da uvidimo, dok se tome ne suprotstavimo svom snagom. To je onda lekcija koju moramo da naučimo baš na taj način. Stvari kroz koje moramo da prođemo nateraće nas na svoj način da prihvatimo ono što nam je namenjeno.

Opiranjem se određujemo na nivou ega, ali na kraju stičemo iskustvo i mudrost na dubljem nivou.

4WaystoSayNo Iskustva i lekcije: Naučite da kažete ne

Da li ćemo baš nešto važno propustiti ako odbijamo ponuđeno

To je najveća zamka polovičnog prihvatanja. Kažemo dobro ’ajde, s pola srca, da bismo na kraju zaključili da smo sasvim lepo mogli i bez toga. Bilo da se radi o izlasku za koji osećamo da nam neće prijati, o intimnoj ponudi koju prihvatamo, jer nema ničeg boljeg na vidiku, ili o pomoći za koju nismo siguri da možemo da je pružimo, treba da se zapitamo da li nam to treba. I da odlučno odbijemo, ako nam osećaj govori da nam ne treba.

Popustimo kad nas ubeđuju

Ima sebičnih ljudi u našem okruženju koje prosto boli uvo da ispoštuju naše ne i koji će nas ubeđivati i dosađivati nam, dok na kraju ne popustimo ne zbog snage njihovih argumenta, nego zato što su nas smorili i lakše nam je da to što od nas traže preturimo preko glave, nego da se i dalje opiremo. Malo inata sa malo zdravog razuma biće od pomoći. A možda ćemo morati i da budemo veoma grubi, da bi dosadnjakovići odustali. Držite se svog odbijanja. Ne dopustite da nečija slabost karaktera i poštenja iznudi odgovor slabosti u vama.

Ako vam se to već dešavalo, setite se koliko ste posle bili ljuti na sebe što ste ipak popustili i ne dajte da vas nagovore.

Nemamo stav

Ako nemaš stav, odmah ti ga stave, kaže jedna pesma. I pravo kaže.

Možda nam je svejedno, ili mislimo da nam je svejedno, jer nismo dovoljno razmislili. Dajte sebi vremena da formirate stav, ako ga nemate u trenutku. Uostalom, ako vas nešto ne interesuje i ne privlači, to je više ne, nego da. Bolje je odbiti nešto iz nedostatka stava, nego se naći u poziciji da se čudom čudimo kako smo se našli tu gde nam se ništa ne dopada.

Osnažite svoje ne i istrenirajte okolinu da vas shvati ozbiljno.

Tako će vaše da imati veću snagu i za vas i za sve oko vas.

Izvor fotografija: emediline.tistory.com, sharpmindmarketing.com

Aleksina Đorđević

Comments