Cimerski život zabavan je samo u popularnim humorističkim serijama. U realnosti, savremeni mladi ljudi, ukoliko nisu prinuđeni da sa nekim dele troškove, radije biraju da žive sami. Mlade žene, pripadnice generacije milenijalaca, objašnjavaju zašto je bolje i lakše u ovom aranžmanu, nego u cimerskom, ili partnerskom.

“Htela sam da iskusim samostalan život, pre nego što se odlučim za zajednički život sa svojim dečkom”, kaže jedna od njih. Finansijska strana joj nije problem, jer je imala sreće i pronašla vrlo jeftin stan, koji može sama da plaća i to tako da ne mora naročito da štedi na ostalim izdacima. Samoća i tišina dragoceni su kad dođete s posla, posle stresnog i napornog radnog dana – ni sa kim ne moraš da razgovaraš, ničijim navikama ne moraš da se prilagođavaš, niko te ne uznemirava, čak ni nehotično.

milenijalke 1 Iskustva milenijalki: Zašto vole da žive same

Kad živite sami, imate puno vremena za razmišljanje – o svakom životnom izboru koji ste ikada napravili. Ako želite društvo, morate da planirate i da se organizujete, odnosno da uložite napor. Sve ostalo, što se tiče vaše udobnosti, uglavnom je lako. Sami donosite sve odluke, sami rešavate sve probleme – vi ste glavna i odgovorna osoba u svom životu, objasnila je jedna mlada žena, koja voli svoj samostalni način života.

Sledaća priča o životu u samoći dolazi od devojke koja je živela sa cimerkom i shvatila da je to prvi korak ka većoj kontroli svog života. Odluku je donela tako što je sve troškove stavila na papir i napravila predračun života bez cimerskog udela. Računica je pokazala da će morati da radi prekovremeno i da smanji neke luksuzne troškove, ali ona u tome nije videla veliku žrtvu u poređenju sa komforom i privatnošću koju dobija.

Comments