Najbezbednije je da ne radite nikad ništa. Tako nikada nećete pogrešiti u onome što radite, jer nemoguće je grešiti u onome što uopšte ne radite. Čim se nečega poduhvatite, rizikujete grešku.

E sad, pošto se na greškama uči, ako ne radite (i ne grešite) nikada ništa nećete ni naučiti.

Kad dovoljno puta pogrešite, nabošćete pravi način. To vam je naučni princip – eksperiment. Pogrešite sto puta i sto prvi put će biti eureka. Onda ste spremni da grešite dalje. Do sledeće eureke.

Kad u svom iskustvu sakupite sto eureka, to znači da imate sto puta sto grešaka. Mašala! Ako stvarno dođete do stote eureke, verovatno ćete u iskustvo ubeležiti i nekoliko značajnih, stoprocentnih uspeha, a možda i nekog Nobela.

I to vam je sav istraživački duh, rast i razvoj, prost k’o pasulj. Mada ni pasulj nije prost, dok vam nekoliko puta ne zagori.

Oni kojima je učenje putem pokušaja i pogrešaka suviše izazovno i rizično, imaju izbor. Mogu da se ograde od svakog učenja, ne radeći i ne rizikujući greške. A mogu i da ogreznu u greškama, smatrajući ih jedinim načinom na koji se njihovi opiti završavaju i usvajajući ih kao dominantan životni sistem, koji se dalje infiltrira u sve vaše stavove i delovanja. Nigde vi ne grešite, nego vas sputavaju. Neko drugi je kriv. Nemate sreće. Kad biste bili bogati i slavni, lako bi vam bilo – iliti, lako je njima, oni imaju pare.

2753572312 c57aa6e32b z Iskustva života: Ko radi, taj greši

Izolujte se u svojoj zoni bezbednosti, automatizujte sav rad koji obavljate, svedite sve procese samoposmatranja i preispitivanja na nulu, poštujte sva moguća pravila, držite se ustaljenih šema, oprobanih sistema, rutine i procedure. Izbacite greške. Budite robot. Ako vam se probudi nezadovljstvo, bunt, žeđ za životom, ignorišite ih. Suviše je to rizično. Nema priručnika, nema uputstava, horizontalne i vertikalne signalizacije. Možda negde pogrešite, daleko bilo. Ako ste bezgrešni, možda neko uvidi vaša odricanja, pa vas proglasi svecem. Živećete posle. U raju. Za bezgrešnike.

Ili prosto, gurajte napred. Držite se svojih principa, očekivanja, rutine i načina i samo gazite. Ne gledajte ni levo ni desno. Mnogi vrlo uspešni i slavni grešnici ugazili su svoj put preko leševa. Nikad se ne preispitujte. Nemate razloga. Jer ako vi nešto radite, sigurno je ispravno, zato što vi to radite. Ako ne daje rezultate, sigurno je neko drugi kriv. Nije do vas.

Prilagodljivo ljudsko biće (čija je suština učenje i prilagođavanje) uviđa svoje greške, čak i tamo gde mu je veoma teško da se sa njima suoči, a još teže da nešto preduzme. Uočava svoje slabosti, pa kad nešto radi, obraća pažnju na segmente za koje može da pretpostavi da u njima vrebaju greške. Nekada uspe da ih izbegne, a nekada ne. Prilagodljivo ljudsko biće pokuša da ispravi grešku, ili da sanira posledice i ide dalje, sa povećanim oprezom, naučen sopstvenim iskustvom.

Jedna poslovica kaže da se budala uči na sopstvenim greškama, a pametan na tuđim. I nju su smislili lukavi prevaranti, koji bi da izbegnu svaku odgovornost, da zaobiđu loše iskustvo, da posmatraju i vrebaju i da kopiraju druge, u njihovim uspešnim potezima.

Nema učenja i napretka, bez grešaka, neuspeha i padova. Niste budala. Ako naučite.

Aleksina Đorđević

Comments