I ne, nećemo vam prodavati priču kako redovno morate da se šišate kako biste rešile problem ispucalih krajeva, jer se to jednostavno zna. Međutim, šta da radimo mi žene koje i kada se ošišamo ubrzo nakon toga suočimo se sa istim problemom. Šta mi radimo pogrešno, šta treba da popravimo, kako je moguće da se neko ne šiša mesecima, ali mu je kosa zdrava i lepa i nema ispucalih krajeva u toj meri u kojoj se kod nekih žena javljaju i nakon dve nedelje od šišanja?

Ispucali ili razdvojeni krajevi nisu samo posledica lošeg tretmana kose, prečestog tretiranja jakim sredstvima, farbama, čestim feniranjem, kao i učestalim presovanjem. Ispucali krajevi mogu biti vrlo često posledica stresa i hormonoskog disbalansa. Zato je jako važno odrediti uzrok pre svega, kako biste znali kako da tretirate svoju kosu na pravi način i kako biste sprečili ovaj efekat koji nijedna žena ne želi. 

Nežno šamponiranje i šamponiranje samo krajeva 

Važno je da koristiš šampone koji su blagi i koji odgovaraju tvom tipu kose. Ako nisi znala treba da šamponiraš samo koren, ne i krajeve. Svakako ih kvasiš i ne moraš da paziš da šampon ne dođe do krajeva, jednostavno samo nemoj da ih tretiraš tokom pranja, već samo koren. Zatim, kada god pereš kosu nemoj da budeš agresivna i gruba, već budi veoma nežna. Izbegavaj proizvode sa sulfatima, oni takođe mogu da oštete kosu.

Pravilno koristite regenerator za kosu 

Mnoge od nas u cilju da što pre završe sa pranjem kose, nanesu balzam brzopleto, i odmah ga isperu, ne sačekaju da deluje. Dakle, samo par trenutaka i to je sve, nemoj da koristiš regenerator kao pakovanje, to može smo nepovoljno da utiče na tvoju kosu i tvoje krajeve. Ono što treba da uradiš jeste da naneseš regenerator od sredine kose, pa skroz do krajeva. Zatim, uzmeš češalj i kreni da češljaš svoju kosu. Od krajeva prema gore. Budi nežna i ne zapinji ni u kom slučaju. Ukoliko ti je tanka kosa i lako se češlja možeš je očešljati i pre pranja i tada će biti jednostavnije. U svakom slučaju treba da budeš veoma nežna, jer su to upravo trenuci koji mogu da utiču na poboljšanje kvaliteta tvoje kose i rutine, koje treba da se pridržavaš.

Ispiranje hladnom vodom 

Za sve zimogrožljivice ovo će biti jedan jako težak korak. Naime, moraš ispirati kosu hladnom vodom, zato što topla i vruća voda utiču na to da se kutikula dlake raširi, s toga je veća verovatnoća da dlaka pukne i da se rascveta. Hladna voda će zatvoriti kutikulu dlake i samim tim kosa će biti glatka i neće doći do pucanja. Ovo će ti možda biti teško u početku, ali ćeš se kasnije navići i čak će ti i prijati.

Comments