Mnogi “naši” ga zamišljaju kao istorijski grad koji je prepun ljudi željni da vas odžepare. Ovaj grad od petnaest miliona stanovnika i na dva kontinenta je mnogo više od Aja Sofije i Plave džamije, od tradicionalnog kebaba i začina. Nažalost većina turističkih agencija, iz njima praktičnih razloga, smešta posetioce upravo u ovaj stari deo evropskog Istanbula koji je poprilično dosadan kada je provod i shopping u pitanju.

Da li ste znali da na Grand bazaru šta god da kupite uvek ste u minusu, jer te iste stvari možete kupiti na primer u Istiklal aveniji (nešto poput naša Knez Mihajlova), po manjoj fiksnoj ceni i na taj način ne samo da uštedite novac već i dragoceno vreme, jer za Istanbul nije dovoljno ni petnaest, a kamoli tri, četiri dana. Da li ste znali da se u Istanbulu nalaze neki od najvećih tržnih centara u Evropi (ukupno ih ima preko 50), kao i da se prodaju američki i azijiski brendovi koje Evropa nije videla? A provod? Istanbul možda ima i najfensi mesta u Evropi gde možete uživati u čaši vina sa nestvarnim pogledom na Bosfor ili večerati specijalitete, koje ni najeskluzivniji londonski restorani nemaju u ponudi.

Taxim i Istiklal ulica

Istanbul je podeljen na evropski i azijski deo, a evropski na novi i stari koje razdvaja kanal pod nazivom Zlatni rog. U novom evropskom delu, kao što sam već spomenuo, nalazi se ulica Istiklal koja je slična našoj Knez Mihajlovoj samo jedno tri puta veća. U njom možete naći klasične evropske bendove koje možete pazariti i kod nas kao i neke ok turske marke. Vredi ući u svaku od radnjica poput Bershka, Mango i ostalih, jer modeli za Tursko tržiste nisu isti kao za naše. Možda deo grada koji nije za neki extremni šoping, ali Istiklal i trg Taxim koji se nalazi na kraju ulice su prepuni raznovrsnih kafića. Naravno samo neki od njih su za neturiste i ispred njih ne stoji gospodin koji vas moli da uđete i da popije piće, već naprotiv, stoji obezbeđenje koje proverava da li imate rezervaciju stola, jer bez iste nećete moći da uđete. Treba napomenuti da na ovakvim mestima svi govore engleski i to više nego dobro, tako da bez brige.

turska Istanbul sa one strane ogledala

Restoran / Bar / Klub „360Istanbul“

Više puta nagrađivan, 360Istanbul je smešten na vrhu prelepe zgrade u centralnom delu ulice Istiklal. Pruža neverovatan 360 stepeni pogled nad celim Istanbulom koji oduzima dah. U svom meniju nudi mešavinu tradicionalnog turskog mezea i  internacionalne kuhinje. Kafić se vikendom pretvara u klub, gde ponekad gostuju vrhunski DJevi.

Lanac kafića „Leb-i derya“

Odmah u komšiluku, za malo opušteniju varijantu, tu je lanac kafića „Leb-i derya“. Postoje sve ukupno tri i svi su blizu jedan drugog, ali bih ja izdvojio Lebideriju Kumbarači koja je idealno mesto da se popije koja čaša vrhunskog vina ili osvežavajući koktel. Za ovo mesto vam neće baš biti potrebna rezervacija, ali ako se odlučite da “banete” pripremite se da sačekate slobodan sto. A pogled ocenite sami.

Comments