Jedna od najsigurnijih stvari jeste da žene obožavaju makeup i da im je to jedan od načina da sebe sasvim opute i relaksiraju, ali i da same sebi budu lepše i dopadljivije. U celoj makeup rutini, načinu na koji se šminkaš, onome šta voliš, a šta ne, definitivno je jedno sigurno, a to je da je jedan od najprečih i najvoljenijih proizvoda ruž za usne, odnosno karmin koji daje savršeni finiš svakom look-u. Međutim, da li znaš od kada još karmin postoji i kakva je njegova istorija kroz sve ove vekove koji su iza nas?

Karmini jednostavno postoje oduvek. Ne da su bili baš jedan od prvih elemenata kada je ceo Univerzum stvoren, ali njegovo postojanje datira još davno iza nove ere, pa je tako njegov najveći obožavatelj, fan bila Kleopatra, kao večita kraljica lepota koja nam je i dan danas veliki uzor. Njen cilj je bio da obojenim usnama zavede svog supruga, Julija Cezara, zbog čega su joj sluge “smućkale” karmin u roze boji, pa je tako i uspevala u svojoj nameri.

Ono što je u starom Egiptu važilo u svakom trenutku, jeste to da šminka nije važila samo za žene, već su se nekada i u mnogo većoj meri šminkali muškarci. Kreon i karmin su bili osnova za šminkanje muškaraca, pa su faraoni i oni koji su bili na većem položaju uvek imali ovakve “ukrase” na licu, od kojih se karmin nikada nije propuštao.

istorija karmina 2 Istorija karmina: Činjenice koje verovatno nisi znala o svom omiljenom makeup proizvodu
Comments