Od boho stila do glam roka, sedamdesete predstavljaju deceniju modne revolucije. Među brojnim kreatorima koji stupaju na scenu izdvojilo se ime francuskog porekla, Iv Sen Loran.

Rođen 1936. u Oranu u Alžiru, još kao mladić pokazao je da poseduje veliki talenat. Nakon što je pobedio na međunarodnom takmičenju započinje studije mode u Parizu. Ubrzo ga Kristijan Dior uzima pod svoje okrilje, a nakon njegove smrti Sen Loran postaje glavni dizajner u firmi Dior. Inspirisan atraktivnim noćnim životom i mladalačkim buntom, kreirao je kolekciju koja je izazvala brojna negodovanja unutar modne kuće koja ga je ubrzo odbacila. U znak revolta Iv osniva sopstveno utočište iz kog je lansirao prvu modnu liniju 1962. godine.

Jedan od pokretača ulične mode, ovaj modni mag je pionir među onima koji su se zalagali za pantalone kao redovan komad u ženskim ormarima. Zahvaljujući njegovoj inovativnosti, počinje osvajanje pantalona. O veličini kontroverze govori činjenica da je ulaz u restorane bio zabranjivan za svaku ženu koja bi se usudila da ih ponese. Kreacije dugih nogavica za dame predstavio je 1971. godine, kada su se pojavili i prvi kobinezoni. Ekspolozija ljubavi prema nežnijem polu navela ga je da stvori glamurozne kostime na koje je stavio akcenat u kolekciji za proleće/leto 1979. Ove modele su u prvom redu ponele predstavnice mlađe populacije kao znak rastuće popularne kulture koja slavi snagu. Nedugo zatim je kreirao i ženski smoking koji postaje zaštitni znak njegove estetike.

Comments