Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Iz arhive: Džon Berdžer i umetnost iz njegovog ugla

Iz arhive: Džon Berdžer i umetnost iz njegovog ugla

“Ways of Seeing” je kultna emisija iz sedamdesetih o umjetnosti. Sastojala se iz četiri epizode od po pola sata, a voditelj i tvorac emisije bio je Džon Berdžer, britanski pisac, slikar, kritičar umjetnosti i poeta. Za svoja mnogobrojna djela osvajao je i različite nagrade. Najveću popularnost stekao je upravo ovom serijom, a poslednje objavljeno djelo je “Understanding a Photograph” iz 2013.

Nakon prikazivanja serije “Ways of Seeing” na BBC-u i štampanja istoimene knjige, njegova popularnost rapidno raste. Uspio je da dovede sve što smo o umjetnosti Zapada znali u pitanje i da sve one koji su emisiju pogledali navede da po prvi put zaista razmišljaju o umjetnosti – na potpuno novi način.

Naročito je zanimljiv njegov pristup radu – on u analizu djela najpoznatijih slikara uvodi i djecu (prva epizoda) – i neosporivo dokazuje da su oni najbolji i najiskreniji tumači viđenog, da je njihova percepcija najčistija i najtačnija. U drugoj epizodi koja je po mišljenju mnogih i najbolja, Berdžer govori o “golotinji na platnu”, i to o nagosti žena.

Poznata je njegova čuvena rečenica iz tog dijela koja kaže “Muškarci čine, žene se pojavljuju”, kojom je objasnio odnos prema ženama kako u umjetnosti tako i u stvarnosti. Naime, on ističe kako je najveći broj slika golih žena u stvari prikaz njihove svijesti o tome da ih muškarci nage posmatraju.

U trećoj epizodi govori se o slici kao statusnom simbolu moćnih i bogatih, te uopšte o određivanju vrijednosti slika. U poslednjem (četvrtom) dijelu emisije Berdžer govori o tome kako je fotografija preuzela ulogu slikarskog platna i o uticaju medija na formiranje svijesti ljudi, a time i umjetnosti.

sddefault Iz arhive: Džon Berdžer i umetnost iz njegovog ugla

Berdžerov pristup kritici umjetnosti naročito je zanimljiv – još u prvoj epizodi on nas opominje da o umjetnosti ne treba samo čitati kritike drugih i odmah ih kao takve prihvatati, već posmatranjem i razmišljanjem doći do sopstvenih zaključaka o nekom djelu. On uvažava svačije mišljenje, a trudi se da istovremeno ne nameće svoje – čime se izdigao iznad mnogih kritičara prije i poslije njega.

Ova emisija zapravo i jeste nastala kao “odgovor” drugoj BBC-evoj emisiji pod imenom “Civilisation” koju je vodio Kenet Klark, a govorila je o umjetnosti na mnogo više tradicionalan i uobičajen način, ne ostavljajući mnogo slobode posmatraču (što je osnovna Berdžerova zamisao). Emisiju “Ways of Seeing” toplo preporučujemo svim pravim ljubiteljima umjetnosti, ali i onima koji to nisu (ili će, posle nje, to tek postati) – njegova energija i ljubav prema umjetnosti nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Katarina Đošan

Editors choice