Tri umetnika mlađe generacije, Ivana Živić, Marko Kusmuk i Marijan Muškinja, odabrani su da predstavljaju Srbiju na međunaradnoj izložbi savremene umetnosti u Nemačkoj, pod nazivom NordArt.

pozivnica Iz Luke Beograd na prestižnu izložbu savremene umetnosti, NordArt

NordArt, neformalno okarakterisan kao “severno Venecijansko bijenale”, je jedna od najvećih izložbi savremene umetnosti u Evropi. Održava se svake godine tokom letnjih meseci, a stručnoj javnosti je poznata kao mesto okupljanja afirmisanih savremenih umetnika pa je obavezna destinacija brojnih kustosa, kolekcionara, galerista, ali i ljubitelja umetnosti. “Predstavljanje srpskih umetnika inostranoj stručnoj javnosti na prestižnim izložbama, kao što je NordArt, i prezentovanje kvaliteta koji naša likovna scena ima da ponudi predstavlja značajan korak u promociju kulture i umetnosti naše zemlje” izjavio je Dušan Zlokolica, istoričar umetnosti.

I. Živić Zen ulje na platnu 150x140cm Iz Luke Beograd na prestižnu izložbu savremene umetnosti, NordArt

Ivana Živić, Marko Kusmuk i Marijan Muškinja su umetnici koji u svojim radovima pokazuju različitu poetiku i senzibilitet u vizuelnom istraživanju i izrazu, ali je cilj njihove umetnosti srodan – svako na svoj način želi da probudi posmatrača iz letargične usnulosti svakodnevnice, te da ga navede da porazmisli o dubljim životnim pitanjima. Ivana i Marijan to čine kroz hiper-realistični prikaz subjekata čije facijalne ekspresije prikazuju čitav spekatar emocija, dok Marko posmatrača šokira ekspresionističkim koloritom u radovima velikih formata.

M. Kusmuk Slobodan pad ulje na platnu 200 x 160 Iz Luke Beograd na prestižnu izložbu savremene umetnosti, NordArt

Pre odlaska na put, umetnici će otvoriti vrata svog ateljea u ponedeljak 5. juna od 20 časova u Dunavskoj 86, u zgradi Luke Beograd. Dođite da upoznate Ivanu, Marka i Marijana, da pogledate njihove radove i da se svi zajedno družimo u prijatnom ambijentu njihovog ateljea u ponedeljak.

M. Muškinja Soulbox 6 2012 oil on canvas each 100 x 180 cm Iz Luke Beograd na prestižnu izložbu savremene umetnosti, NordArt

Hvala sponzorima koji su nam pomogli u logistici odlaska na NordArt, ali i u organizaciji ovog događaja: ACO grupa, Mlazmatik d.o.o, moda Mia, uppa druppa, Set New Technology, Vinarija Virtus i štamparija TEER – Leštane.

Comments