Izložba fotografija i promocija foto-monografije Ivana Grlića “Serbian soul, bre” održaće se u četvrtak 24.marta u 19,30 h u ustanovi kulture “Parobrod” u Kapetan Mišinoj 6a. Izložba traje do 3. aprila.

30067 402508844630 813264630 4127810 2724337 n Izložba fotografija Ivana Grlića: Serbian Soul, bre!

Otvaranje će uz koktel srpskih vina obeležiti muzičke improvizacije uživo pojedinih portreisanih muzičara među kojima su Fejat Sejdić, Vlada Maričić, Kornelije Kovač, Jovan Maljoković, Cune Gojković, Zvonko Bogdan, braća Teofilović, Nenad Petrović, Dejan Petrović, Luis, Bora Đorđević, Boban Marković,  Bora Dugić, Miša Blam, Ivan Tasovac, Duda Bezuha, Boki Milošević, Zoran Simjanović i drugi.

“Serbian soul, bre” predstavlja ciklus od četrdeset osam fotografija portreta naših najznačajnijih muzičara različitih žanrova. Deo je projekta “Serbian bre” započetog još 2001. godine i predstavlja autorski pokušaj da se Srbija prikaže iz drugog ugla, sa svim atributima kojima se diči: lepota, pamet, duhovnost… “Serbian, bre” je zamišljen kao višeslojni, višegodišnji projekat čiji je cilj da kroz formu portreta prikaže “trenutak duhovnosti” Srbije odnosno lica umetnika, da ih sačuva od zaborava i skrene pažnju na sve one koji bi trebalo da imaju svoje mesto u istoriji našeg naroda.

Svaki fotografisani muzički umetnik je zastupljen sa po dva portreta – jedan “komunicira” pogledom, dok drugi predstavlja napor da se prikaže karakter ličnosti u odnosu na muziku koju stvara. Najzanimljivija je autorova upornost da na fotografiji prikaže harizmu nastalu nakon dugogodišnjeg bavljenja muzikom i zadovoljstva koje proizilazi iz toga.

O Ivanu Grliću su rekli (iz monografije “Serbian Soul, bre”):

Branimir Lokner, muzički kritičar: “Kako naši umetnici, u ovom slučaju muzičari “izgledaju” u zabeleženom trenutku, bez očekivanog prisustva nota, može se na autentičan način “osetiti” u ovom nesvakidašnjem Grlićevom projektu… Ne oklevajte da se suočite sa njegovim stvaralaštvom, ovo je retka prilika da poznate ličnosti sagledate iz drugog ugla.”

Petar Janjatović, muzički novinar i rok kritičar: “Na njegovim fotografijama  ima mnogo crnog i  belog, a između te dve granice smestilo se mnogo muzike, kilometara, uspeha, padova, radosti i tuge… i nastao je “Serbian soul, bre”!”

Milan Živković: “Na pitanje šta je to duša odgovor je skoro uvek: “Pa duša je duša, bre…” Autor je naslovu mudro dodao ovo naše “bre” jer upravo je to fil rouge, tanka crvena nit kojom su sve fotografije povezane.”

Comments