*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Izložba “Između istoka i zapada” Gordane Ćirić Krstić

Izložba “Između istoka i zapada” Gordane Ćirić Krstić

Gordana Ćirić Krstić, jedna od naših najvrednijih modnih poslenica, 40 godina sa uspehom projektuje brojne kolekcije tkanina i odeće za industrijsku proizvodnju, za izvoz i domaće tržište, kao i ručno rađene proizvode u tehnici ručnog tkanja, pletenja i veza. U oblasti tapiserije i tepiha takođe ima veliki broj radova realizovanih ručno i polumašinski, koji se nalaze u mnogim javnim objektima kod nas i u svetu. Projektovala dosta kolekcija sportske odeće a jedna od najznačajnijih je bila oblikovana povodom Olimpijade u Barseloni i prodata u čak 50 000 komada. Učestvovala je na prvom Fashion Week-u u Beogradu. Za sve to vreme Gordana Ćirić Krstić postala je i dobitnica velikog broja nagrada najznačajnijih institucija, ukupno 38, gotovo po jednu za svaku godinu rada.

U okviru izložbe „Između istoka i zapada“ profesorka Gordane Ćirić Krstić predstaviće i kolekciju “Od fotografije do slike” koja je inspirisana fenomenima međusobno suprotnih značenja i ispituje njihove suštine. Najvažnije inspiracije kreatorka nalazi u odnosima istoka i zapada, etnoa i nadrealizma, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, tradicije i novotarije, fotografije i slike. Sukobljavanje suprotnih značenja inicira originalnu savremenu poetiku  izgrađenu na kanonima mode koji se razlikuju od tradicionalnih. Osnovna inspiracija potiče iz tehnike optičke varke, poznate kao tromploeil, koju je koristila nadrealistička, modernistička kreatorka Elza Skjapareli. Stvaranje vizuelnih predstava baziranih na fotografijama opisuje put suprotan svakom tradicionalnom stremljenju. Uobičajen put inspiracije iznikle iz slikarstva i prenete u fotografiju zamenjen je suprotnim tokom. Elementi etnoa istočne Srbije i simboli zapadne civilizacije prepliću se i zajedno čine novootkrivenu celinu – onu koja stvara međuprostor, prostor između istočne i zapadne kulture, prostor koji autentični stvaraoci najspretnije otkrivaju i otvaraju.

Kolekcija prati i potvrđuje kretanja u savremenom dizajnu. Težnja za visokom kreativnošću, usaglašena je sa zahtevima industrijske proizvodnje i potrošnje. Ovim dvojstvom postignut je efekat kolekcije koja ispunjava komercijalne zahteve, ali se odlikuje veoma visokim stepenom inventivnosti, sklada i ravnoteže. To zapravo znači da je kolekcija istovremeno komercijalna i doseže nivo umetničkog dela. Ona tako oslikava vreme u kome je nastala- vreme u kome je dostignuta ravnoteža između umetničkog i industrijskog efekta i uloge mode. Karakter kolekcije potvrđuje ovaj savremeni koncept.

Goca Ciric Krstic Izložba Između istoka i zapada Gordane Ćirić Krstić

Izložba "Između istoka i zapada" Gordane Ćirić Krstić

Druga odlika savremenog modnog koncepta koja je prisutna u radu autorke je prisustvo uticaja iz više različitih modnih dekada koji se prepliću, stvarajući tako novi i originalni likovni izraz. Eklektika vremenskih perioda stvara zanimljive spojeve koji su naglašeni u izradi kapa i diskretni u izradi kaputa.

Univerzalnom estetikom kolekcija se čini pristupačnom sa svakog vremenskog aspekta. Sadrži elemente modne prošlosti, sasvim je savremena i moderna, a poseduje univerzalne vrednosti koje je svrstavaju u koncepte mode budućnosti.

Alber Elbaz rekao je jednom prilikom da kreator ne sme izgubiti svoj san. Maštanja iz ove kolekcije mogu biti smeštena u svako vreme i svaki prostor, kako prostore istoka, tako i zapada. Ona jeste kreatorski san, ali sasvim spretno opstaje u realnim okolnostima. Time je ispunjen zadatak savremenog modnog kreatora.

Izložba će biti postavljena u Muzeju primenjene umetnosti povodom četrdeset godina rada profesorke Ćirić Krstić, a svi zainteresovani mogu je posetiti u periodu od 29. oktobra do 9. novembra.

Fotografiju: Đorđe Krstić

Editors choice