5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Retrospektivna izložba dela akademika Milana Konjovića (1898-1993) “Stvaralaštvo jednog veka” otvorena je 28. jula u galeriji SANU u Knez Mihailovoj ulici. Postavka će uskoro biti sklonjena pošto je izložba otvorena do 27. septembra, stoga ne bi trebalo propustiti opus od 85 slika ovog umetnika, rađenih od 1913. godine do njegove smrti. Dela, predstavljena hronološki, obuhvataju svih sedam faza njegovog rada – ranu, plavu, crvenu, sivu, kolorističku, asocijativnu i vizantijsku.

Sva dela su komadić bogate zbirke galerije “Milan Konjović” iz Sombora, grada u kom je slikar i rođen. Galerija u Somboru broji 1,084 rada Konjovića (iako Konjovićev opus broji gotovo 6,000 radova) od kojih je sam umetnik svom gradu poklonio 500, uz reči:

Slike ove, miljenice moje, sa ljubavlju darujem rodnome gradu, one jedino njemu i pripadaju”.

Milan Konjović je od gimnazijskih dana slikao, već 1914. godine  izložio je pedesetak svojih radova, a tek nekoliko godina kasnije, 1919. upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Pragu, u klasi profesora Vlaha Bukovca. Već posle dva semestra, Konjović napušta Akademiju i počinje samostalno izučavanje umetnosti. Putuje u Beč, a zatim i u Minhen, Berlin i Drezden. Nekoliko godina boravi i u Parizu, do 1932. godine, do svog konačnog povratka u Sombor. Pariz je obeležila njegova, takozvana “plava faza”, njegova prva zrela umetnička fizionomija.

SLIKA11 Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

Naredna, “crvena faza”, obeležena je povratkom u domovinu, kupajući njegova dela u bojama Vojvodine, ali i putovanjem u Dubrovnik, na Cavtat, Mline i druga mesta. Njegova iskrena ljubav prema prirodi vidljiva je na svakom delu, a kako je sam govorio, njegova prednost bila je to što je odrastao izvan velegrada, okružen prostranstvom i širinom. Ovaj period njegovog rada smatra se i fazom pune zrelosti i samostalnosti umetnika.

Slikarstvo je čudo. I uvek je zagonetka. Da nije tako, davno bih prestao da slikam. Beskrajno je i neuhvatljivo kao ravnica. Misliš – tamo negde je kraj, a horizont se uvek pomera…”
(Dnevnik, 24. VII 1958.)

SLIKA2jpg Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

Za vreme rata, 1941. godine nalazi se u zarobljeništvu u logoru u Osnabriku, gde je radio tempere i veći broj crteža. U ovom, i narednom periodu, umetnikova paleta se stišava, a teme postaju groblja, sahrane i prosjaci. Ovaj period nazvan je i “sivom fazom” u delu Milana Konjovića.

SLIKA32 Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

Naredna faza, “koloristička”, donosi čistu, intenzivnu boju, zaustavljajući umetnika na pragu apstrakcije. I opet je Vojvodina, njeni predeli i ljudi, centar Konjovićevog slikarstva.

SLIKA41 Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

Silovita, snažna i dramatična dela nastala iz sukoba realnog predmeta i likovne vizije obeležavaju period “asocijativne faze” koja traje gotovo 25 godina.

SLIKA51 Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

“Vizantijskom fazom” sa oko trideset dela, završava se umetnikov bogati opus. Ovaj period je inspirisan vizantijskom umetnošću, freskama i ikonama.

SLIKA61 Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

Retrospektivne izložbe najkompletniji su način prezentovanja Konjovićevih dela jer je moguće prikazati i široki spektar tehnika, tema i interesovanja ovog umetnika. Konjovićev individualizam je vidljiv na svakom delu koji je prepoznat i u Parizu, i u Pragu vrlo brzo, a zatim cenjen i po njegovom povratku u Sombor. Konjovićev rad, pored slika, obuhvata i tapiserije, pozorišne scenografije, skice za kostim, vitraže, mozaike i grafike.

SLIKA71 Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

“Volim kada se osete dah i svežina prvog stvaranja. Ne pripadam ni jednom pravcu. Mislim da spadam u red dramatičara, ekspresionista i kolorista…”
(Intervju, Mladost, 26. XI 1958.)

SLIKA81 Izložbe u Beogradu: Milan Konjović

” Mislim da je suština moga slikarstva strast, koja je, naravno, kontrolisana razumom. Ali to što je u meni celebralno nalazi se tek u drugom planu…”
(Intervju, Mladost, 26. XI 1958.)


Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice