Kao i svakog puta, Belgrade Fashion Week pored modnog, insistira i na programu edukativnog karaktera. Sinoć je u Muzeju primenjene umetnosti svečano otvorena izložba “Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji”.

Postavka će trajati od 27. oktobra do 19. novembra, a pratiće je i off program sačinjen od stručne konferencije, okruglih stolova, dečijih radionica i susreta sa dizajnerima, kao i stručno vođenje kroz postavku.

izlozba autorske mode u srbiji 1 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji izlozba autorske mode u srbiji 2 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji

Autori izložbe, mr Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, uz pomoć saradnika Igora Stepančića, dizajnera postavke i Milice Cukić, koordinatora saradnje ispred MPU-a, potrudili su se da izložba ozbiljno i celovito sistematizuje i predstavi deo prošlosti i sadašnjosti savremene scene autorskog modnog dizajna.

izlozba autorske mode u srbiji 3 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji izlozba autorske mode u srbiji 4 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji

“Cilj Beogradske nedelje mode i modnog studija CLICK jeste da dokazujemo, kroz razne projekte, da moda jeste umetnost i da pripada muzejima. Ovo je možda najozbiljniji projekat koji smo organizovali sa Muzejom primenjene umetnosti. Zahvaljujem se saradnicima i predstavnicima ove institucije što suizdvojili tim modnog studija CLICK kao verovatno jedini koja ima dovoljno materijala i stručnosti da uradi pripremu jedne ovako ozbiljne retrospektive modne scene u poslednjih četvrt veka”, istakao je Nenad Radujević.

Izložba prikazuje razvoj savremene scene domaćeg autorskog modnog dizajna od devedesetih do danas, a fokus izložbe je na predstavljanju autora čiji je samostalni rad obeležio određeni period.

izlozba autorske mode u srbiji 5 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji izlozba autorske mode u srbiji 6 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji izlozba autorske mode u srbiji 7 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji

“Autori koji su stvarali od devedesetih do danas morali su da se izbore za to da stvore mogućnosti da komuniciraju sa publikom, da izgrade modnu infrastrukturu jer njihova moda nije imala nasleđe socijalnog i kulturnog okvira mode stare Jugoslavije koji su se jednostavno raspali. Svemu tome, Beogradska nedjelja mode dala je nesumnjivo veliki doprinos”, priseća se mr Ksenija Marković Božović.

izlozba autorske mode u srbiji 8 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji izlozba autorske mode u srbiji 9 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji izlozba autorske mode u srbiji 10 Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji

Izloženi modeli i fotografije pružaju uvid u razvoj estetskih i proizvodnih standarda sektora i omogućavaju bar naslućivanje obrisa njegovih potencijala i dometa. Izloženi su radovi preko 60 dizajnera koji su nakon raspada veoma snažne tekstilne industrije stare Jugoslavije aktivno oblikovali savremenu modnu scenu u Srbiji.

Prilikom otvaranja izložbe Nenad Radujević, osnivač Belgrade Fashion Week-a dodelio je Počasnu nagradu Beogradske nedelje mode za poseban doprinos razvoju mode kao umetnosti profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti Dodi Komad.

Fotografije: Đorđe Tomić

Comments