Oduvek je Bliski istok bilo mistično područje, koje obiluje rasnom raznolikošću, gde se prepliću različite religije i koegzistiraju različiti ljudi. Istina, nije uvek sve idilično, šta više, bilo je tu i ratova, a u pojasu Gaze, koji se nalazi između Izraela i Egipta i danas je veoma nestabilno. Ipak, Izrael kao zemlja ima šta da ponudi. Tel Aviv, koji je glavni grad ove zemlje zovu i “grad koji nikad ne spava” zbog svoje živosti i kosmopolitskog duha. U njemu živi oko 400,000 ljudi, koji su otvoreni, ljubazni prema turistima i ukoliko želite da se dobro provedete, ovo je pravo mesto.

U gradu postoje jako stare građevine, ali grad se sve više modernizuje, te pored plaže možete videti zaista impozantna zdanja. To su uglavnom luksuzni hoteli i apartmani sa pogledom na more, koje kada pogledate, prva asocijacija bi vam bio neki grad u Kaliforniji, što im je i poslužilo kao inspiracija, jer žele da deluju “svetski”. Ipak, postoje i stariji delovi grada, koji mahom podsećaju na neke arapske gradove, što ne čudi jer je stanovništvo pola arapsko, pola jevrejsko. Ista stvar je i sa jezicima, ali zvanični jezik je hebrejski, mada gotovo svi dobro govore i engleski.

jafa Izrael: Neobičan spoj hedonizma i religije

Jafa, arapski deo grada, zadržao je poseban duh

Ono što je specifično za grad jeste da ne postoji klasičan “centar” ili neki trg, kao što uglavnom postoji u svim metropolama, već postoje određeni delovi grada u koje vas upute, ako ste turista. Arapski deo, koji je ujedno i “stari grad”, a nosi ime Jafa, nikako ne treba propustiti. U njemu ćete videti mnoge zanatlijske radnjice, koje su gotovo izumrle, radnje sa ručno pravljenim suvenirima, pijačne tezge sa najrazličitijom vrstom robe. Ovaj deo grada takođe ima vidikovac, sa pogledom na grad od koga zastaje dah. Ma koji restoran da izaberete u ovom delu grada, nećete pogrešiti jer svi imaju zaista izvanrednu hranu, nacionalnu i internacionalnu. Njihovo najpoznatije jelo je felafel, koji podseća na naše faširane šnicle i humus, prilog od mlevenih leblebija, bez kojeg je nezamislivo bilo koje njihovo jelo. U svakom slučaju, ukoliko vam se to ne dopadne, sasvim sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Takođe, deo grada koji je nezaobilazan za turiste je Port Tel Aviv (luka, eng.) deo pored mora koji je pun restorana, kafića i radnji. Ipak, ako volite da šopingujete, izbor je veoma sužen, te definitivno ne možemo uvrstiti Tel Aviv u svetske šoping centre. Od turista uglavnom dolaze Amerikanci, Francuzi i Rusi, retko ćete sresti nekog druge nacionalnosti. Ono što je zanimljivo za Jevreje jeste da uglavnom letuju i praznuju u okviru Izraela, jer tu se osećaju najsigurnije.

panorama grada Izrael: Neobičan spoj hedonizma i religije

Iz starog dela grada, pruža se veličanstven pogled na panoramu Tal Aviva

Naravno, sve ima i drugu stranu medalje. Higijena na ulicama nije baš na zavidnom nivou, a takođe morate paziti na svoje lične stvari ukoliko ne želite da budete opljačkani, pogotovo na plaži. Ipak, ono što je sjajno je činjenica da ove krajeve karakteriše predivna mediteranska klima, leto je od aprila do novembra. Kilometrima duga peščana plaža i te kako može da pruži predivan ugođaj, dok se sunčate, pijete piće, igrate badminton.

Jerusalim je drugi grad po veličini u Izraelu. Ipak, možda još poznatiji, po tome što je u njemu živeo i umro Isus Hrist, te vernici iz celog sveta dolaze tamo da se mole. U Jerusalimu se oseća jak religijski faktor, način življenja i odevanja ljudi koji tamo žive i borave, usklađeni su isključivo prema njihovoj veroispovesti. Veoma neprikladnim se smatra ako idete gradom razgolićenih ruku ili nogu, bez obzira koliko je toplo. To se naročito odnosi na Stari grad u kome se nalaze sva sveta mesta. Za hrišćane to je Crkva Svetog groba, za Jevereje to je Zid plača, a za muslimane džamija sa najvećom kupolom na svetu, Aksa. Neverovatno je kako ove svetkovine potpuno različitih religija egzistiraju na tako maloj razdaljini. Svako poštuje tuđu religiju, ali netrpeljivost postoji.

jerusalim Izrael: Neobičan spoj hedonizma i religije

Milioni turista godišnje posete stari grad u Jerusalimu

Ova dva grada su mesta koja turisti najviše posećuju kada dolaze u Izrael. U istoj su državi, ali su gradovi potpuno različitih senzibiliteta. Nevezano za razlog iz kog biste posetili Izrael, prosto je šteta ne videti oba grada, jer su na udaljenosti od sat vremena. Ono što je takođe velika atrakcija za videti je i Mrtvo More, najslanije more na svetu, u kome nema živih bića i koje je svojevrstan fenomen, ali koje nažalost, od strane ljudske ruke, polako nestaje.


Sofija Mićović završava Fakultet za medije i komunikacije. Voli mogućnosti koje nam savremeno doba pruža u komunikaciji, ali se ne odriče ni onih starih. Filantrop, avanturista, sanjar, hedonista. Planira da obiđe celu zemaljsku kuglu i nauči što više jezika, a večiti optimizam koristi da svet učini boljim mestom za život.

Comments