224361 173725362683216 100001372594303 369666 429438 n Jamiroquai

Prva asocijacija na Jamiroquai mnogima je baja sa neobičnim šeširima i fenomenalnim glasom kako praši acid jazz pesme. Zapravo Jamiroquai je ime benda, a gorepomenuti baja je Jason “Jay Kay” Cheetham, glavni vokal i osnivač svetski popularnog britanskog jazz funk benda.

230401 173725562683196 100001372594303 369671 2792362 n Jamiroquai

Naziv Jamiroquai nastao je spajanjem “jam session” i “iroquai” – reči dobijene od naziva starosedelačkog američkog plemena Iroquois, a na samu ideju za osnivanje sopstvenog benda i upuštanje u jazz vode Džejson je došao nakon neuspešne audicije za pevača benda Brand New Heavys.

Prvi hit singl “When You Gonna Learn” bendu je omogućio potpisivanje dugogodišnjeg ugovora i izlazak debitantskog albuma “Emergency on Planet Earth” 1993. godine, praćen izdavanjem drugog albuma – “The Return of the Space Cowboy” godinu dana kasnije, čiji je prvi singl “Space Cowboy” bio izrazito zapažen i dobro prihvaćen od strane slušalaca.

Muzika koju Jamiroquai svira zapravo je sinteza džeza i fanka prožeta korišćenjem raznih instrumenata, kao što je didgeridoo, instrument starih australijskih plemena, i naravno ingenioznih bas linija i bubnjeva. Kad se na sve to doda da se bend u svojim pesmama bavi i temama kao što su klimatske promene, ratovi koje vode diktatori, siromaštvo u svetu i slično, lako je zaključiti zašto je Jamiroquai postao toliko popularan za tako kratko vreme.

dz Jamiroquai

Globalnu popularnost bendu doneo je treći album “Travelling Without Moving” objavljen 1996. godine, a pesme “Virtual Insanity” i “Cosmic Girl” učvrstile su ih na vrhu svetskih top lista. Spot za “Virtual Insanity” osvojio je MTV nagrade za najbolji spot, najbolje specijalne efekte, najbolju kinematografiju i najbolji Breakthrough Video.

Sa izlaskom četvrtog i petog studijskog albuma, “Synkronized” (1999) i “A Funk Odyssey” (2001), Jamiroquai se sa dobro poznatog acid jazz zvuka sve više okretao muzičkim pravcima kao što su funk i disco, i istovremeno sve više i više menjao originalnu postavu benda. Uprkos tome, prvi singl sa albuma “A Funk Odyssey”, “Little L”, suvereno je vladao muzičkim top listama širom sveta.

Njihov šesti studijski album, “Dynamite”, objavili su 2005. godine, i uz singlove “Feels Just Like It Should” i “Seven Days in Sunny June” dostigli su treće mesto britanskih top lista. Ovo je njihov najraznovrsniji album, koji je prožet eksperimentisanjem raznim žanrovima, od fanka, preko elektronske i akustične muzike do disko melodija.

U pauzi između albuma “Dynamite” i dugo očekivanog “Rock Dust Light Star” (objavljenog 2010. godine), bend je izdao kolekciju najvećih hitova – “High Times: Singles 1992-2006” u novembru 2006. godine, uz dve nove pesme – “Runaway” i “Radio”. Albumom “Rock Dust Light Star” bend se vratio starom jazz zvuku, ukombinovanom sa više fanka, a uz manje eksperimentisanja sa premisama popa.

dz2 Jamiroquai

Džejsona mnogi nazivaju ekscentrikom, a tri glavne stvari zbog kojih definitivno opravdava taj epitet jesu: ljubav prema šeširima, kojih ima preko pedeset i bez kojih ga u i na koncertima retko kad možete videti; ljubav prema brzim automobilima, koje neretko koristi kao rekvizite u spotovima; poslednje, ali ne i najmanje zanimljivo jeste famozni “Čovek Bizon” (Buffalo Man), animirani Džejsonov autoportret sa bizonskim šeširom nastao pre objavljivanja prvog albuma, koji je kasnije postao jedno od glavnih zaštitnih znakova benda. Čovek-bizon se pojavljuje na gotovo svakom omotu albuma i takođe provlači kroz spotove na razne načine, uglavnom u neizmenjenoj crno-beloj varijanti (kakvim ga je Džejson i originalno osmislio i nacrtao), ali negde i kao animirani čikica u koloru.

dz3 Jamiroquai

Ljubiteljima Jamiroquai-a konačno se ispunila želja da bend poseti i Srbiju, pa se spremite za julsko đuskanje sa Jamiroquai-em na EXIT festivalu.


Miljan Savić je proždirač romana, zavisnik od kokakole, sarkazma, kuckanja po tastaturi, elokvencije i Twitter-a.

Comments