“Kad upotrebim reč dete, pokušavam da joj dam dostojanstvo jedne ogromne bezazlenosti, koja je, tako bar mislim, najveća svetlost u ljudima.” Miroslav Mika Antić

Kada porastemo, postajemo ogorčeni, proračunati, hronično nezadovoljni i nesrećni. Čuvajte nestašno dete u sebi. Radoznalo, nevino, okupano svojom savršenom bezazlenošću. Svet je mnogo lepši kada ga posmatrate dečjim očima. Ako ste pak toliko osakaćeni da ne možete pronaći to dete u sebi, obratite pažnju na ono pored vas. Gledajte ga. Divite mu se. Volite ga. Slušajte ga. Pažljivo! Dečje reči natopljene nevinom iskrenošću kriju velike istine.

Helenu Jakovljević, preslatku i neviđeno inteligentnu šestogodišnju devojčicu, prvi put smo upoznali u nadaleko poznatoj TV emisiji “Kefalica”. Njeni glavni učesnici, deca, svaki put nam ulepšaju dan svojim nepredvidivim izjavama. Oni sa nama dele i svoje najdragocenije tajne. Tako smo od Helene saznali važne stvari o ljubavi: nikada ne znamo odakle se stvori, možemo padati u nesvest od nje; saznali smo šta je simpatija, da nekada neki ljudi uključe mozak i da im je simpatija najbolji drug na svetu, kao i da se jako zaljubila u Stanka sa plavim očima.

Nedavno, malena Helena bila je gost u TV emisiji “Ja to tako” na televiziji Pink. Video-klip njenog razgovora sa voditeljkom svedoči upravo o svetlosti u ljudima koju je Mika Antić veličao. Preplavio je sve društvene mreže. Iskrenost i inteligencija ljupke devojčice ostavljaju nas otvorenih usta. Ovog puta smo saznali da bi Helena volela da postane doktorka jer je zanimaju “one štipaljkice”, da je veliki fan Red Hot Chili Peppersa i Lady Gage, da ne voli pare, ali se zalepi za “crvendaća” čim ga vidi i još par važnih stvari. Imate veliki minus ako do sada za nju niste čuli.


Tamara Ognjanović, student pedagogije i perfekcionista do ludila, dan ne započinje bez ledenog ness-a i muzike, koja je njen smisao života i, po njenom mišljenju, definiše osobu. Zna napamet ceo serijal “Prijatelja”, koji su joj najbolji sedativ. Veruje u moć pogleda. “I don’t like defining myself. I just am” kaže i citira njenu večnu inspiraciju, Britney Spears.

Comments