lauren bacall humphrey bogart Jedan je Bogi

(Insert iz filma “Rane” – Čika Kuretova lekcija o karanju)

Čika Kure: “Da li ste se nekad zapitali zašto u starim američkim filmovima nije bilo karanja?”

Pinki i Švaba (nemo se zgledaju)

Čika Kure: “Zato što Kegni i Bogi nisu hteli da prodaju svoje fore šabanima.”

(kraj inserta i lekcije)

E, to vam je Bogi, rođaci, što bi rekao Pinki. Hemfri Bogart (Humphrey DeForest Bogart) rođen na katolički Božić 1899. godine u Njujorku, umro na srpsku Novu godinu 1957. u Los Anđelesu.

Trivia: “Američki filmski institut” proglasio je Bogija za najvećeg glumca u istoriji američke kinematografije. Počeo da glumi 1921. godine. Najpoznatiji filmovi: “Blago Sijera Madre, Kazablanka, Afrička kraljica” (Bogijev jedini Oskar) itd. Bogato dete hirurga i komercijalne ilustratorke, od malena predmet mržnje zavidnih vršnjaka zbog bogatstva. Kasnije, predmet mržnje zavidnih muškaraca koji su znali da nikada neće biti Bogi (Ah, Lorin Bekol)…

Važne napomene: “Planetarno udruženje žena” proglasilo je Bogija za najboljeg frajera u istoriji civilizacije. Da je Srbija imala Bogija, svi znamo ko bi maznuo Silvanu Armenulić. Da je Srbija imala Bogija, Nikola Kojo bi bio to što jeste, simpatični debeljuca, a Bogi bi bio šmeker. Bogi je zvanično, izazivač najveće ženske pomame pre pojave Saše Lošića i Flamingosa.

U produkcijskoj kući Warner Bros. Cartoons bili su ljubomorni na Bogija. U čuvenom crtanom filmu sa Duškom Dugouškom, Bogi je predstavljen kao manijakalni ubica zečeva zbog zečijeg paprikaša. Naravno, istina je suprotna, a Leon Schlesinger je mogao samo da nastavi da sanja Lorin Bekol. Zapravo, Bogi je najviše voleo da obeduje u restoranu “Romanoff’s” na Beverli Hilsu. Najčešće je naručivao, nećete pogoditi, šunku i jaja. Šmekeri, džabe vam jastozi koje ne umete da konzumirate, i Franš, i Madera. Bogi je naručivao šunku i jaja.

Da je Bogi živ, za njega ne bi važio zakon o pušenju na javnim mestima.

Bogi je bio dobar sa Sinatrom.

Bogi je bio na poštanskoj marki pre Novaka Đokovića.

Sve četiri Bogijeve žene bile su glumice.

Plenio je izgledom umornog privatnog detektiva, naslonjenog na sivi zid u tmurnom predgrađu. Dok mu se kiša sliva niz obod šešira i pikavac dogoreva u uglu usana, podići će pogled i sa nekoliko reči, ili damu ubediti da pođe sa njim, ili vas naterati da požalite što niste dama. Na celu tu šmekersku priču (proklet bio, Bogi), imao je i ono nešto što se, u kolokvijalnom razgovoru, naziva muda. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu i bio ranjen, prijavio se kao dobrovoljac i za Drugi svetski rat, ali je odbijen zbog godina.

Pored Marinka Madžgalja i Sinatre, jedini nizak muškarac koji je postao seks simbol.

Na celu šmekersku priču (proklet bio Bogi), bio je izvanredan igrač šaha.

Bogi, mi te volimo.

 

Tužan dečkić ne može da zaspi,

zna, životni zajebi su mnogi,

al’ ga buni samo jedna muka,

kad poraste, da l’ će biti Bogi.Marinko Drinjaković – Diplomirani novinar iz Čačka. Volim sneg, voćni jogurt, kesten dezert, kišu… Shodno tome, nosim kabanice, od kabanice se ne vide modni detalji kojima obilujem. Zapravo, nema neke očiglednije veze između mene i mode. “Mene niko ionako ne uzima za ozbiljno”.

 

Comments