Elizabet Gilbert je u ranim tridesetim i ima sve što moderna Amerikanka može da poželi-muža, dom, uspešnu karijeru-ali, umesto da bude srećna i ispunjena, uplašena je i zbunjena. Knjiga “Jedi, moli, voli” je prosvetljujuća priča o tome kako junakinja ove knjige ostavlja sve iza sebe u potrazi za istinskom srećom. Nakon razvoda i duboke depresije, odlučuje da istraži tri različita aspekta svoje prirode, odmetnuvši se u tri različite kulture: ispitivala je zadovoljstvo u Italiji, duhovnost u Indiji i ravnotežu između zadovoljstva i božanskog na indonežanskom ostrvu Bali.

Najpre četiri meseca provodi u Rimu, gde uči italijanski uz pomoć identično naočitih smeđookih blizanaca, suzdržava se od romantične veze i dobija deset kilograma. Zatim četiri meseca provodi u ašramu u Indiji, gde otkriva da prosvetljenje obuhvata ustajanje usred noći i ribanje poda u hramu – te nekako uspeva da umiri određene duhove. Naposletku odlazi na Bali, gde joj bezubi vrač neodređenih godina nudi nov put prema miru: jednostavno mirno sedi i smeši se. I sreća joj se polako prikrada…

eat Jedi, moli, voli

Dugo nisam bila pod tolikim utiskom. Čitajući je, par puta sam zaplakala, a onda bih došla do dela gde sam se glasno smejala. Toliko puta sam se pronašla u njenim rečima, mislima, emocijama, čudeći se i pitajući kako je moguće da neko opisuje upravo ono što ja osećam, upravo ono što sam ja. “Nekad mi se čini da brinem sve brige sveta”, kaže ona, a ja pomislim: “To sam tako ja!” Razgovara sa vračem na Baliju, on joj proriče sudbinu i kaže: “Bićeš srećna, samo si previše emotivna, nervozna i previše brineš.” “Hah”, pomislih. Svaki “treći” opis njenih dogodovština je obavezno praćen rečenicom : “A, onda sam se sprijateljila sa njim.”  “A, onda sam se sprijateljila sa njom.” To je ona. Društvena, otvorena, radoznala, sa ogromnim srcem otvorenim ka svetu. Nešto slično onome kako je savetovao vrač: “Četiri noge na zemlji, glava puna cveća, posmatranje sveta kroz srce.” Ili kako je opisuje njen prijatelj iz Italije: “Sei una trottola”- “Ti si čigra”.

pray Jedi, moli, voli

Zaseniće vas šarmom, vrcavošću, intelektom i obrazovanošću, pomoći da neke stvari shvatite i prihvatite, prevaziđete problem; saznaćete mnogo toga što niste znali o kulturi, mentalitetu i životu u ovim zemljama, a, neki od vas će, ne sumnjam, poželeti da krenu u istu potragu za, pa, hajde da to nazovemo- samim sobom. Gilbertova ne pokušava da nas otvoreno uvuče u svet svojih novospoznajnih istina. Ona prosto priča svoju priču. U ovoj knjizi nema cmizdravog, religiozno-fanatičnog ili dosadnog trenutka. Smejaćete se i plakati  ( kao što sam i ja to činila ) nad njenim smelim i bizarnim doživljajima i profilima izuzetnih ljudi koje susreće.

love Jedi, moli, voli

Ova utešna i nadahnjujuća knjiga, napisana duhovito, inteligentno i saosećajno, namenjena je svima koji su se ikada osećali izgubljeno, ili su pomislili da mora postojati drugi, bolji put. Trailer za film koji je snimljen po knjizi Liz Gilbert “Jedi, moli, voli” možete pogledati na: http://www.elizabethgilbert.com/ . Uloge: Julia Roberts, James Franco, Javier Bardem, Billy Crudup, Viola Davis. Premijera: 19. oktobar, Centar “Sava”. U bioskopima od 21. oktobra. Uživajte!

Izvor fotografija: unsplash.com


Jovana Novaković je diplomirani profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, zaljubljenik u muziku, ples i ljubav. ‘Smiri se, ti si intelektualka’, omiljena joj replika iz jedne od omiljenih predstava. Nestrpljiva, uporna, radoznala, nasmejana i neposredna. Krajnje netolerantna za gluposti. Altruista i filantrop. Jednom rečju, Jovana je svakakva.

Comments