Ovde se ne radi o filozofskom pitanju unutrašnjeg spokojstva i dostizanja nirvane, nego o jednostavnim, malim stvarima koje sigurno možeš da učiniš za sebe, a zbog kojih ćeš se realno i objektivno osećati mirnije, zadovoljnije i srećnije, a to utiče na opšti nivo energije, raspoloženja i dobrog zdravlja.

Smeh

Čak i kad samo očekuješ neki zabavan događaj, neki smešan sadržaj, već se osećaš življe i srećnije, jer se u organizmu podiže nivo endorfina i drugih hormona koji izazivaju osećaj zadovoljstva. Takođe, glasno smejanje znatno snižava proizvodnju hormona stresa.
Ovo je testirano u jednom istraživanju, u kome je grupa muškaraca gledala neki humoristički sadržaj. Polovini grupe je rečeno tri dana unapred da će gledati nešto urnebesno i – biološke promene su odmah postale vidljive. Kad je sadržaj emitovan, kod učesnika je nivo hormona stresa bio u znatnom padu, a nivo endrofina je porastao za tridesetak odsto. Posebno je zanimljivo to što je nivo hormona rasta, koji koristi imunom sistemu, porastao za skoro 90 odsto. Zaključak je da očekivanje pozitivnih iskustava, kao i glasno smejanje, značajno pomažu da se osećamo bolje i da budemo zdraviji.

Muzika

Mnoga istraživanja su dokazala da muzika aktivira delove mozga odgovorne za stanje sreće i dobrog raspoloženja, a isti ti dijelovi se aktiviraju i kada jedemo ukusnu hranu, ili imamo seksualne odnose. U jednom eksperimentu u kome su starije osobe slušale muziku po svom izboru tokom operacije oka, uočeno je da muzika deluju smirujuće i opuštajuće – ti ljudi su imali značajno nižu stopu otkucaja srca i niži krvni pritisak, za razliku od onih koji nisu slušali muziku tokom operacije.

Comments