Iza sebe ima blistavu karijeru i bogato iskustvo, a pred sobom još mnogo dostignuća za koja će se tek čuti. A sada imamo priliku da upoznamo njenu drugu stranu. Jelena Medojević, lider digitalne funkcije za jugoistočnu Evropu kompanije Philip Morris International, otkrila nam je vrednosti koje su joj pomogle u karijeri, ali i kako se snalazi u ulozi majke, kako posmatra modu i lepotu, šta trenutno gleda, sluša i čita. 

Zavirili smo u Jelenin svet i saznali važne lekcije za svaku mladu, ambicioznu ženu – ali smo dobili i inspiraciju za umeće uživanja u životu.

389A9953 One nas inspirišu: Jelena Medojević
Q

Kada se osvrnete na svoju karijeru, koje trenutke biste izdvojili kao one na koje ste najviše ponosni?

A

Roditelji su mi usadili uverenje da uspeh zavisi samo od mene, mojih sposobnosti i neprekidnog ulaganja u kontinuirano usavršavanje. To su principi u koje čvrsto verujem i koji su imali najveći uticaj na moj razvojni put. Kroz svoju karijeru, počevši od Deloitte-a, uvek sam tražila dodatne izazove i prilike za učenje, a znanje koje sam sticala je bilo ključno za dalje napredovanje. Rekla bih da je hrabrost da prepoznam i upustim se u nove oblasti, bila glavni pokretač moje karijere. Promena je jedina konstanta za mene.  

Q

Studirali ste na prestižom LSE. Kakvo je bilo vaše iskustvo obrazovanja i koliko vam je značilo na kasnijem poslovnom putu?

A

Fakultet danas predstavlja prvu odskočnu tačku u karijeri, bazu za dalji razvoj, i kao takav je važan u smislu širine znanja koje vam pruži. Veoma je važno da razumemo da pravi proces učenja dolazi tek sa radnim iskustvom, zato ohrabrujem studente da još u toku studiranja krenu sa praksama koje kompanije sve više nude. Razumevanje dinamike poslovne organizacije, mogućnost da na licu mesta naučite kako da primenite znanja koji ste sticali tokom fakultetskog obrazovanja, ali i shvatite koje oblasti morate dalje da razvijate, imaće mnogo veću vrednost za razvoj vaše karijere. 

Q

Možete li nam reći nešto više o svojim počecima u karijeri - kako su izgledali, šta biste voleli da ste tada znali, što znate danas?

A

Digital nije bio moj prvi izbor zanimanja, naprotiv, karijeru sam započela u finansijama. Vrlo brzo sam uvidela da svoj potencijal ne mogu da ispunim u takvoj industriji, i kada se ukazala prilika da pređem u svet telekomunikacija, nisam imala sumnju da je to prava odluka. Tako je počelo moje dugogodišnje, inspirativno i kreativno putovanje koje me je oblikovalo i dovelo do moje sadašnje pozicije. 

Q

Šta za vas predstavlja uspeh - kako biste ga definisali i da li se osećate kao da ste postigli sve što ste želeli u poslu?

A

Uspeh je vrlo lična stvar; svi ga doživljavamo drugačije. Poslovni uspeh za mene je činjenica da radim posao koji volim, sa ljudima koje cenim i timom u pet zemalja na koji sam ponosna. Na privatnom planu, moj naveći uspeh je moja kćerka Luna. Roditeljstvo je iskustvo koje me je najviše oblikovalo, ali i obogatilo.

389A9998 One nas inspirišu: Jelena Medojević
Q

Šta vas pokreće u svakodnevnom životu i šta vas inspiriše da istrajete u poslovnim poduhvatima? Koje vrednosti biste izdvojili kao ključne vodilje u svom životu?

A

Kada volite svoj posao, ništa vam nije teško. Možete raditi veliki broj poslova u toku karijere, ali posao koji pride i volite je recept za profesionalni uspeh. Vrlo je važno da uložite vreme i energiju da shvatite šta je to što vas pokreće, a kada to pronađete – da budete uporni, verujete u sebe i svoj potencijal. 

Q

Kako izgleda ritam jednog vašeg dana - na koji način uspevate da održite balans između poslovnih i privatnih izazova?

A

Za sve što me u radnom danu očekuje pripremam se uz jutarnju kafu i aktuelne vesti uz, naravno, nadgledanje spremanja za školski dan. Volim da razgovaram i razmenjujem mišljenja sa kolegama i poslovnim saradnicima i van zvaničnih sastanaka, neretko se posvetim inspirativnim razgovorima i nakon radnog vremena. Tokom radne nedelje, večeri su uglavnom podređene aktivnostima moje kćerke, dok su vikendi rezervisani za opuštanje sa bliskim prijateljima uz čašu finog vina.

Q

Kao majka tinejdžerke, koje su ključne lekcije i vrednosti koje želite da prenesete svojoj ćerki? Kakav je vaš roditeljski stil?

A

Na Lunu pokušavam da prenesem vrednosti koje su moji roditelji preneli na mene, a pre svega da uvek postavlja visoke ciljeve ispred sebe, da bude nezavisna i samostalna.

U današnjem vremenu upitnih uzora koji su promovisani putem mnogobrojnih društvenih mreža, vrlo mi je važno da ostane svoja i da može kritički da pristupi svakoj situaciji. Trudim se da joj kroz svoj primer pokažem da su snaga i samopouzdanje ključni u životu svake žene, jer uprkos kontinuiranoj borbi za ravnopravnost, mnogi izazovi i dalje opstaju u našem društvu.

389A9910 One nas inspirišu: Jelena Medojević
Q

Kako biste opisali svoj stil odevanja i na koji način se menjao u toku godina? Koji autfit definiše vaš modni ukus, a šta nikad ne biste nosili?

A

Volim modu, pratim trendove, ali ostajem dosledna svom stilu koji sam izgradila. S godinama sam naučila važnost dobre crne haljine, koja se može uklopiti u poslovne i privatne prilike, kao i da morate imati različite komade koji odgovaraju profesionalnom dress code-u. U privatnom životu volim da kombinujem jeans sa baletankama (moji prijatelji znaju da patike nosim samo na treninzima) i sakoima, volim da nosim modele domaćih kreatora, uz dobar, sveden komad nakita. Torbe su svakako moja najslabija tačka, verujem da ih nikada ne možete imati previše.

Q

Možete li da nam otkrijete svoju beauty i makeup rutinu - na koji način negujete kožu? Koji su vaši omiljeni mirisi?

A

Pristalica sam pristupa less is more: moja dnevna rutina je vrlo jednostavna – lagani serum i Kiehls avocado eye cream. Tokom noći se trudim da kožu što više nahranim, kreme i serumi na bazi retinola mi veoma prijaju. Verujem u kozmetičke tretmane i trudim se da dva puta mesečno odradim dubinski antiage tretman.

Q

Na koji način se opuštate i u kojim aktivnostima zaista uživate - šta za vas predstavlja hedonizam?

A

Večera sa prijateljima, ukusna hrana, zanimljivi razgovori. Postoji nekoliko restorana u kojima se osećam prijatno i kojima sam verna. Veliki sam gastronom, tako da svaku slobodnu priliku iskoristim za putovanje i otkrivanje novih ukusa.

Jelena Medojevic One nas inspirišu: Jelena Medojević
Q

Koje putovanje vas je najviše promenilo i kojem mestu se uvek vraćate - i zašto?

A

Imala sam priliku da proputujem veliki deo planete pre početka svoje karijere. Moram da priznam da je Australija bila jedno od najuzbudljivih putovanja – priroda i prostranstva su neverovatna i nešto što nigde drugde na svetu ne možete doživeti. Pariz, Madrid, Milano su samo neki od gradova koje iznova posećujem, ali je Rovinj moj drugi dom, mesto u kome sam pronašla svoj mir i kome se iznova vraćam.

Q

Šta trenutno čitate, gledate i slušate? Koja knjiga ili film su najviše uticali na vas i koja pesma može da vas rasplače?

A

Volim da čitam knjige koje me inspirišu da kritički razmišljam i koje obrađuju društveno relevantne teme u ovom trenutku. Na mom noćnom stočiću se trenutno nalazi Noise, A Flaw in Human Judgement od Daniela Kahnemana (autora Thinking, Fast and Slow). 

Triangle od Sadness je film koji je ostavio najveći utisak na mene ove godine. 

Veliki sam ljubitelj jazza, od Elle Fitzgerald do Diane Krall. Muzika je uvek u pozadini razgovora u našoj kući. Doduše, moram da priznam da sam uz Lunu zavolela i Harryja Stylesa.

Q

Šta biste poručili ženama koje su tek na početku svoje karijere i imaju određene zacrtane ciljeve koje bi volele da postignu?

A

Nikada ne odustajte od svojih ambicija. Nijedno znanje nije suvišno, samo je pitanje trenutka kada će vam biti potrebno da biste napredovale. Neke prilike se ne ponavljaju, nemojte ih propustiti. Nikada ne dozvolite da vas obeshrabre, verujte u sebe i svoj potencijal.

Fotografije: WANNABE Media

 Božica Luković

Comments