Najbolja stvar kod hladnijih godišnjih doba je nesumnjivo odeća. Posle letnjih minimalističkih kombinacija, konačno dobijamo priliku da se oblačimo slojevito, da kombinujemo različite teksture, boje i materijale. Preko svile i kašmira do kože i krzna, kada sunce prestane da prži, možemo da kombinujemo sve.

Ipak, posle dugog leta, kada je vaša zimska odeća stajala zatočena u ormaru, jako je važno pre nego što je obučete, povesti računa o njenoj higijeni. Dajemo vam smernice kako da negujete svoju odeću pre nego što je obučete.

Detaljna kontrola prirodnih materijala

kaputi Jesenja i zimska odeća i kako je negovati posle dugog leta

Koliko god jezivo zvučalo prirodni materijali poput vune i krzna dugo zatočeni u mračnom ormaru, pravi su mamac za moljce i druge insekte, koji mogu oštetiti vašu odeću. Dobro proverite da li imate rupice na odeći koja je dugo stajala, detaljno očistite svoje ormare, uverite se da ne vidite larve nekih insekata u svom garderoberu ili na odeći, a onda, bez milosti – pošaljite svu odeću na hemijsko čišćenje ako vidite i najmanji trag insekata.

Oslobodite se ustajalih mirisa

Hemijsko čišćenje je najefikasniji način da odeća izgubi ustajali miris, ali postoji još jedno home-made rešenje: Isprskajte je sprejem punim tečnosti u kome se nalazi 1/3 vodke i 2/3 vode.

Vratite u život svoje debele jakne

zimska jakna Jesenja i zimska odeća i kako je negovati posle dugog leta

Ako vaše zimske jakne izgledaju kao da su se “izduvale”, kako biste ih vratili u život, okačite ih u kupatilo da se napare dok se vi tuširate toplom vodom, i videćete kako ponovo oživljavaju.

Ne zaboravite na održavanje vaših cipela

Đonovi su se možda izlizali još tokom prošle sezone, a možda se obuća “osušila” tokom stajanja i izgubila na gipkosti. Ukoliko je potrebno, zalepite svoje cipele jakim lepkom, ili ih odnesite kod obućara i jeftino produžite njihov život.

Napravite novu organizaciju u ormaru

Vreme je da skladištite svoje letnje odevne predmete negde gde vam neće smetati tokom zime. Imajte na umu da je jako važno da ih sve detaljno operete, jer male bele mrlje od parfema ili znoja mogu lako da požute tokom zime. Kada već preuređujete ormar, možda je vreme da odvojite različite odevne predmete i sve ih klasifikujete, kako biste se lakše snalazili.

Jasna Stanić

 

 

 

Comments