Za suđenje između Johnnyja Deppa i Amber Heard niste čuli samo ako živite pod kamenom. Ceo internet bruji o tome. I dogodilo se nešto po prvi put u istoriji interneta – svi su se složili. Čitavo javno mnjenje se izjasnilo i stalo na stranu Deppa. Suđenje traje već izvesno vreme, a imali smo priliku da čujemo svedočenja i dokaze sa obe strane.

Depp je tužio Heard, zato što je ona za The Washington Post napisala kolumnu o nasilju koje je doživela u vezi. Nigde nije spomenula Deppa, ali se već znalo na koga se misli, zato što ga je ona pre toga tužila za zlostavljanje i dobila 7 miliona dolara u brakorazvodnoj parnici.

Kako suđenje teče, ispostavlja se da je Amber zlostavljala Deppa, što psihički, što fizički. Nakon razvoda, Depp je izgubio ugled i uloge, ali sad se to sve vraća na velika vrata. Ne želim da pričam o samim pojedinostima suđenja, niti je na meni da dajem mišljenje o čitavoj situaciji. Želim samo da govorim o lavini koju je ovo suđenje pokrenulo. Na pojedine stvari je uticalo pozitivno, dok na druge negativno. To se može podeliti u tri perspektive:

Napokon se govori o nasilju nad muškarcima

Istina je da u većini slučajeva muškarci jesu nasilnici, ali to ne znači da ne mogu sami biti žrtve nasilja. I to od žena. Žene isto tako većinski jesu žrtve, što ne znači da ne mogu biti nasilnici. Svet nije tako crno-beo da jedan pol ima jednu, drugi drugu ulogu.

Nasilje nad muškarcima je uglavnom zataškavano, o njemu se priča manje nego o nasilju nad ženama. Za to je u velikoj meri zaslužan patrijarhat koji gradi sliku muškarca kao snažnog i dominantnog, nekoga ko ne može da bude povređen. A ako se to desi, onda nije pravi muškarac.

Čitavo takvo razmišljanje je pogrešno na više nivoa i veoma je dobra vest što smo bar počeli da se borimo protiv ovog tabua, što može ohrabriti druge muškarce da progovore o svojim problemima. Nažalost, druge dve perspektive nisu toliko pozitivne.

Amber argument

Već čujem rasprave o  zlostavljanju žena gde će neko da potegne Amber argument. Kako on glasi: Žene lažu za seksualno ili bilo koje drugo zlostavljanje, jer je Amber lažno optužila Deppa. Ovo je veliki korak unazad za sve žene koje su doživele nasilje u kakvom god obliku.

Ženama se već ne veruje kada govore o nasilju i misli se da to rade iz neke zadnje namere – da unište reputaciju, uzmu novac… A sada će ti isti što ne veruju ženama i smatraju da su optužbe lažne, moći da potegnu slučaj Heard-Depp kao argument kad god im zatreba. Napokon imaju takav slučaj koji je poznat široj javnosti. Iako u realnosti lažne optužbe su na nivou statističke greške.

Veličanje Deppa

Moj FYP na TikToku je prepun snimaka na kojima se ukazuje na to kolika je Johnny Depp – legenda. I sama obožavam njegovu glumu, njegov šarm i stil, te razumem što se to dešava. Sa druge strane, da li su se ikad na ovakav način predstavljale žene u medijima i društvenim mrežama, žene koje su prošle kroz nasilje?

Ne, nisu. Nikad nisu naišle na toliku podršku i razumevanje od celokupne zajednice. Imamo primere i na domaćoj sceni – slučaj Mika Aleksić i Branislav Lečić. Da li se u tolikoj meri govorilo o Mileni Radulović i Danijeli Štajnfeld kao o heroinama? Baš i ne. Zar nije čudno što u javnosti za idealnu žrtvu imamo baš muškarca pred bezbroj žena koje to nisu i kojima se za njihovu patnju nikad nije verovalo? Dobro, možda i nije idealna žrtva, to ne možemo znati, ali svakako ne možemo zanemariti koliku podršku je Depp dobio kao žrtva. Hajde da sve žrtve podržimo sa istim sjajem.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments