Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Kutna Hora pripada UNESCO-ovom svetskom kulturnom nasleđu. Zbog svoje arhitekture, ali i zanimljive prošlosti već dugi niz godina je najpopularnija češka destinacija za jednodnevne izlete.

Svoju slavu, ovaj češki gradić stekao je u XIII veku, kada je na tim prostorima pronađeno srebro. Naredna tri veka, parirao je prestonici Pragu u kulturnom, ekonomskom i političkom pogledu.

Kutna Hora danas predstavlja popularnu turističku destinaciju zbog mnogobrojnih građevina u gotskom i baroknom stilu, ali i blizine glavnog grada (udaljena je od Praga 70 km).

St. Barbara Još lepša (ili jezivija) Češka   Kutna Hora

Katedrala svete Barbare je na listi UNESCO-ovog kulturnog nasleđa

kutna hora st barbara detalj Još lepša (ili jezivija) Češka   Kutna Hora

Detalj sa unutrašnjosti jednog od svodova katedrale svete Barbare

Iako celu zemlju odlikuju gotske katedrale, vodiči tvrde da se najlepša nalazi upravo ovde. U pitanju je Katedrala svete Barbare, zaštitnice rudara. Ona je i najzaslužnija za ulazak na UNESCO-ovu listu.

Ipak najpoznatija atrakcija Hore je Kostnice – Crkva od kostiju. Zovu je još i crkva svih svetaca. Sagrađena je oko 1400. godine, a čuvenu dekoraciju dobila je 1870. U pitanju je 40,000 ljudskih skeleta ugrađenih u enterijer crkve.

Crkva kostiju spolja Još lepša (ili jezivija) Češka   Kutna Hora

Crkvu kostiju godišnje poseti 200,000 turista

Davne 1278. godine kralj Otakar doneo je grumen zemlje sa Golgote i posuo ga po obližnjem groblju. Ubrzo, ovo je postalo najpopularnije mesto za spaljivanje pokojnika u celoj centralnoj Evropi. Zbog svoje popularnosti među vernicima ali i kuge koja je tada vladala postala je jedna od najvećih masovnih grobnica u Evropi. Pola veka kasnije vladarska porodica Švarcenberg zaposlila je Františeka Rinta da sakupi kosti i uredi grobnicu. On je iskoristio renoviranje crkve koja je bila deo groblja i uredio jednu čitavu kapelu kostima u baroknom stilu. Najfascinantniji deo je veliki luster od skeleta kao i štit porodice Švarcenberg napravljen isljučivo od kostiju ruku. Tajna enormne popularnosti ove crkve je u nespojivoj kombinaciji barokne elegancije i kostiju.

Sedlec Ossuary chandelier Još lepša (ili jezivija) Češka   Kutna Hora

The Sedlec Ossuary - luster takođe napravljen od kostiju sa "ukrasima" u vidu lobanja

Kutna Hora  stit Još lepša (ili jezivija) Češka   Kutna Hora

Štit porodice Švarcenberg je najpoznatiji simbol Kutne Hore napravljen od kostiju ruku

Kutnu Horu sam posetila odmah nakon Praga – ona nema Karlov most i velelepni dvorac, ali je zasigurno ostavila jak utisak na mene. Nisam sigurna da li se zgražavam ili joj se divim, ali sam sigurna da ću doći opet!


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice