Teku pripreme za zimu. Zapravo, već su polako pri kraju. Zimi iz svojih ostava vadimo zimnicu koju smo ranije pripremili. Nakon manje-više lepršavog ljeta, na red dolazi teža hrana. Puni, raskošni okusi pravi su način da se ispunimo ugodom. Tradicionalni recepti provlače se iz zime u zimu. Nikad ne zastarijevaju. Takva je stvar i sa zimnicom. A, bogme, takva je stvar i sa sarmom… Što će reći, zima je blizu.

U sebi još jednom ponavljam tu riječ. Zimnica. Nikad je nisam pripremala. Moje kulinarske sposobnosti vrlo su upitne, ali ako ispred riječi zimnica stavim riječ emotivna, sve će mi postati bliže. Koliko sam se puta osjećala kao zimnica? Koliko ste se puta osjećali kao zimnica? Zvuči smiješno. Emotivna zimnica najbolje opisuje stanja u koja se znamo dovesti. Ili u koja nas znaju dovesti. Ovisi kako na to gledamo. Ovisi o tome jesmo li optimisti ili pesimisti. Je li naša čaša napola prazna ili napola puna?

Sigurna sam u jedno – nemojte nikome biti zimnica. Nemojte dopustiti da vas pažljivo, pomno spreme u teglicu i potom ostave u hladnoj, mračnoj prostoriji sve dok jednog dana ne budete potrebni. Tad se postavlja pitanje: koja ste takva teglica po redu? Što ako nikad ne budete potrebni? Ali, i kad vas onaj tko vas je spremio proba, nakon otvaranja – koliki vam je rok trajanja? Nije dulji od šest mjeseci, u to vas uvjeravam. Ukoliko ste džem od, primjerice, šljiva, još ćete nekako i preživjeti. Ali, ako ste ljudsko biće, teško ćete preživjeti.

Nemojte se praviti šljivom. Doista. Tako ćete jedino dobiti šljivu na srcu. Nemojte dopustiti da budete dobri tu i tamo nekome zimi, kad sve miruje, i kad dotični treba nekog kako bi mogao ugrijati svoja (nikako ne vaša!) stopala pod pokrivačem, a potom, s prvim zrakama sunca, iznenada mu postaje prevruće pa gasi grijanje, miče pokrivač i vas čim prije. Emotivna zimnica nikako nije dobar alter ego. Ako je vaša ljubav prema kulinarstvu tolika, radije budite poput tjestenine pa si pokušajte pronaći ukusan umak… i osigurani ste kroz cijelu godinu. I duže.

Kako smo već kod kulinarstva, s vama ću podijeliti jedan recept koji se nadovezuje na tekst.

Tjestenina s umakom od sira

Sastojci za 4 – 6 osoba

50 dkg tjestenine,

2,5 dcl vrhnja za kuhanje

30 dg sira (gorgonzola, gouda)

10 dkg maslaca

Sol, papar

Postupak pripreme recepta:

– Zagrijte maslac i dodajte mu na kockice narezan sir i miješajte dok se sir ne otopi

– Otopljenom siru dodajte vrhnje i na laganoj temperaturi kuhajte uz miješanje dok se svi sastojci ne stope u gusti umak

– Gotovom umaku dodajte skuhane i ocijeđene špagete ili neku drugu tjesteninu

Tjestenina Još malo pa vreme za sarme

Dobar tek!

Nikakav ambiciozan recept, molim lijepo, nisam vješta! Možda će vam, nakon što ga isprobate, sve biti jasnije. Upravo takva treba biti i ljubav…. ukusna i, što je najvažnije, jednostavna.

Izvor fotografija: www.advance.hr, www.barilla.com 


Ela Vujanić – “La vie est belle.” Jasno, kratko… Prikladno. 

 

Comments