Jovana Petković, novosadska dizajnerka, svojim magičnim dizajnom učinila je da čak i kada sat otkuca 12, mi i dalje izgledamo (a i osećamo se) kao princeze. U njenim haljinama dopuštamo onoj ženi na koju ponekad zaboravimo, da zablista punim sjajem. Sećate je se, zar ne? Ona nije bila umorna u 12, uvek je nalazila razlog za osmeh, sebi je bila najlepša i igrala je čak i kada je noge zabole. Ta žena i dalje čuči u vama, a sa Jovaninim haljinama vi je oslobađate, jer kad je bal – nek je bal!

Jovana je svoju prvu kolekciju predstavila 2012. godine, a njene elegantne haljine i venčanice sastoje se od ručno rađenih unikatnih detalja. Sa njom smo razgovarali o ženskoj energiji i glamuru, a odgovore možete pročitati u nastavku.

IMG 9501f Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

Q

Prvo, hvala što ste izdvojili vreme da nam odgovorite na pitanja u ovom haotičnom vremenu. Cela situacija se, čini nam se, smiruje i glamur se ponovo vraća- šta je prvo što ćete da uradite kada “sve ovo” prođe?

A

Hvala vama na zanimljivim pitanjima! Bojim se da se još nije sve vratilo u normalu, stalno se provlače informacije da nas opet očekuje pogoršanje situacije od jeseni. Glamur je prisutan, ali se još nije vratio u punoj snazi da možemo da planiramo nešto mesecima unapred. Iako je ovakva situacija, zadovoljna sam revijom koja je bila u junu i nadam se novoj koja će se održati na Siciliji u okviru SFW-a.

Q

Studirali ste investicioni menadžment u Novom Sadu, pa se potom preusmerili i svoje mesto pod suncem našli u modnoj industriji. Ipak, da li moda i menadžment imaju nešto zajedničko?

A

Moda i menadžment su povezaniji nego što se na prvi pogled čini. Da biste mogli da napravite brend i da od njega zarađujete, nije dovoljno biti “samo” dizajner. Pod tim mislim na samostalne dizajnere, ne nekoga ko radi za već formirani brend ili kompaniju, pa se bavi isključivo dizajnom. Kao preduzetnik i dizajner, morate pre svega da napravite proizvod koji će neko želeti da kupi, da znate kako to da prezentujete, da se bavite marketingom, prodajom i svim ostalim propratnim stvarima. 

Q

Kada žena podržava ženu, neverovatne stvari se dešavaju. Upravo tu magiju možemo da vidimo u Vašim haljinama, jer zaista ističu ono najlepše na ženi. Ali, ko su žene koje Vas podržavaju?

A

Ženska energija i podrška su vetar u leđa ako imate prave osobe pored sebe. Verujem u to i samim tim moje kreacije su usmerene na ženstvenost i na to da žene mogu sve, da smo jače ako se međusobno podržavamo. Moja sestra, mama, drugarice, a i koleginice sa kojima imam odličan odnos su žene u mojoj svakodnevnici, i naravno, moje klijentkinje – jer da nije njih ne bi bilo ni mog posla.

IMG 9523f Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

Q

Da li je lako biti dizajnerka u Srbiji?

A

Nije lako, ali je svakako olakšavajuća stvar kada radite nešto što volite i onda imate potrebu da učite, napredujete i budete što bolji. Kada potičete iz male zemlje, teže je da pridobijete klijente iz sveta – ali ni to nije nemoguće.

Q

Ako je istina da mi ne nosimo odeću, već priču koju su dizajneri želeli da ispričaju – koja je Vaša priča?

A

Svakodnevnica zna da bude naporna, zato živite i oblačite bajku kad god imate priliku, budite sebi najlepše, izađite iz svakodnevnice oblačeći glamuroznu haljinu za vaš specijalni događaj.

Q

Kada pogledamo kako se moda menjala kroz vekove, da li možemo da pretpostavimo šta nas očekuje? Kako Vi zamišljate modu u 22. veku?

A

Kakva god da bude, samo se nadam da nećemo biti svi uniformisani.

IMG 9387f 1 Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

Q

Čime ste trenutno fascinirani i kako to utiče na Vaš dizajn?

A

 Fascinirana sam detaljima i ručnim radom, tako da je to postao neki moj lični pečat u radu u poslednjih nekoliko godina.

Q

Kako biste opisali pojam “trend”? I da li je moderno vreme njegov rob, tj. u kojoj meri društvene mreže utiču na trendove?

A

Iskreno, ne robujem trendovima, čak su mi trendi stvari odbojne i dosadne. Društvene mreže utiču naravno, i to baš dosta, ali mogu da budu i velika inspiracija, tako da je samo suština u koju svrhu ih koristite.

Q

Kada dizajnirate haljine, kako želite da se žene osećaju dok ih nose?

A

Da se osećaju samouvereno i da su sebi najlepše – deluje kao kliše, ali to je vrlo jednostavno i jasno.

IMG 9506f Jovana Petković: Živite i oblačite bajku kad god imate priliku

Q

U čemu se Vi najbolje osećate?

A

Zavisi koja je prilika u pitanju, u svakodnevnoj varijanti sam neopterećena, bitno mi je samo da mi je nešto udobno jer po ceo dan jurim, a u specijalnim prilikama napravim haljinu za sebe.

Q

Kada biste mogli da se vratite na početak karijere, šta biste poručili sebi? Da li biste nešto uradili drugačije?

A

Veruj u sebe, vredno radi i ostvariće se – tako je i bilo zato ne bih ništa menjala.

Produkcija: WANNABE Media

Tamara Mladenović

Comments