Revijom „Jovanka u boji“ kulminiralo je obeležavanje jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Weeka, u organizaciji Modnog studija Click. Ova posebna revija, omaž liku i delu nekadašnje prve dame Jovanke Broz, organizovana je simbolično na bivši Dan Republike, u prostoru Palate Srbija – nekadašnjoj Palati Federacije, simbolu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 

Publika je imala priliku da vidi modele koje je specijalno za ovu priliku kreiralo 22 dizajnera iz čitavog regiona bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su kreirali unikatne modele inspirisani otmenošću i elegancijom, ali i partizanskim danima prve dame, koja je svojevremeno bila pokretač i reprezent domaće modne industrije. Posebnu vrednost kreacijama daje i činjenica da su dizajnirani od originalnih tkanina koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima sa Titom. Veliku zahvalnost organizator revije Beogradska nedelja mode duguje porodicama Budisavljević i Aleksić, naslednicima Jovankine zaostavštine, koje su podržali ovu ideju i ustupile ove materijale kreativcima. 

DJT8146 50 BFW Jovanka u boji Jovanka u boji   jedinstvena omaž revija na L’Oréal Fashion Weeku
DJT8379 50 BFW Jovanka u boji Jovanka u boji   jedinstvena omaž revija na L’Oréal Fashion Weeku

Jedna od ideja revije “Jovanka u boji” je i da se istakne moć mode kao umetnosti – jer moda jeste umetnost – što je i poruka jubilarne 50. nedelje mode. Kao što se na primeru Jovanke Broz može videti – moć mode prevazilazi puko odevanje, već može biti i deo kulturne diplomatije. Ova revija, kao omaž Jovanki Broz i njenom modnom testamentu, deo je većeg projekta “Kolekcija prve dame – Jovanka Broz”, u okviru koga se planira velika modna izložba. Inicijator projekta je Mirjana Menković, kustos Jovankine zaostavštine, čijem posvećenom profesionalnom radu je vrhunski očuvano sve što je ostalo u ovom nasleđu. 

Otvarajući ovo veče, Nenad Radujević, osnivač Beogradske nedelje mode je rekao: “Ova revija se ne bavi samo stilom Jovanke Broz, već i njenim uticajem na modu jer je značajno uticala na pokreatnje tekstilne i modne industrije u Jugoslaviji i to prvenstveno zbog osnižavanja žena u socijalizmu. Zato je ovaj omaž Jovanki Broz deo našeg jubileja jer je i ona važan deo naše modne tradicije na kojoj je baziran uspeh Beogradske nedelje mode. Drago mi je da smo pokazali i kako novo kulturno nasleđe može na sjajan način da inspiriše i poveže umetnike širom našeg regiona”.

Zatim je publiku raznežio porukom: “I za kraj ću vas podsetiti da svako vreme ima svoje pozitivne tekovine i da se ja dobro sećam one pionirske zakletve – da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, biti veran i iskren drug koji drži datu reč… Večeras želim da se podsetimo upravo tih starih dobrih vrednosti koje nekako zaboravljamo u ovom novom, brzom vremenu. Ja svoju reč o dobroj organizaciji Nedelje mode i dalje držim.” 

Poktoviteljka revije, prva dama Tamara Vučić, dala je svesrdnu podršku realizaciji ovog događaja, a u svom obraćanju publici je poslala važnu poruku: “Ovo veče jeste omaž ženi koja je iz vojničke uniforme uskočila u damske haljine, sa istim uspehom noseći auru hrabrosti i elegancije, ali je ovo i veče prepoznavanja važnosti diplomatije i meke moći, te odgovornosti koju u tom smislu svi imamo. Svi mi predstavljamo svoju zemlju na više nivoa i načina. Na osnovu našeg ponašanja, stava, našeg stila, mogu se doneti brojni zaključci o čitavom narodu. I to nisu trivijalne stvari. Naprotiv.”

Jovankin jedinstven modni stil raskošnih boja, materijala i detalja, inspirisao je nastanak 30 novih modela. Dizajneri koji su kreirali te modele su: Aleksandra Lalić, Ana Ljubinković, Boris Ćalić (CG), Budislava, Dejana Momčilović, Elfs (HR), Igor Todorović, Lidiya Georgieva & Zavar Design (NMK), M. Fiction (SLO), Marina Banović (CG), Marko Feher (BIH), Nataša Šarić, NEO Design by Nevena Ivanović, Peđa Nerić, Petja Zorec (SLO), Predrag Đuknić, SestreS, Sonja Krstić, Tamara Radivojević, Valentina Obradović, Vesna Kracanović i Vlada Savić.

A pored novih modela prikazani su i autentični, sedam haljina iz njenog garderobera i original vojnička uniforma iz ratne 1944. godine, koja je oduševila sve prisutne, među kojima je bila i njena sestra gospođa Nada Budisavljević. Osim manekenki pistom su modele, uglavnom one autentične Jovankine, nosile i poznate umetnice Ana Đurić Konstrakta, Aleksandra Janković, Lena Bogdanović, Jelena Ćuruvija, Nada Šargin, Marija Bergam, kao i legende naše modne piste Ljiljana Erić, Mira Ćirić, Ivanka Dvojaković i Irena Mišović. 

DJT8305 50 BFW Jovanka u boji Jovanka u boji   jedinstvena omaž revija na L’Oréal Fashion Weeku
DJT8289 50 BFW Jovanka u boji Jovanka u boji   jedinstvena omaž revija na L’Oréal Fashion Weeku

Nakon revije publika je uživala i u izložbu originalnih toaleta i aksesoara iz Jovankinog garderobera koja je bila postavljena u sali “Jugoslavija”, a koja je realizovana uz pomoć RTS-a. Da bi do realizacije zahtevnog projekta došlo posebna zahvalnost pripada i ekskluzivnom partneru revije, kompaniji MTS i naravno svim ostalim partnerima jubilarnog 50. L’Oreal Fashion Week-a.

Uz melodije iz ratnog perioda, preko onih rodoljubivih ali i romantičnih, koje su pratile reviju, publika je uživala u posebnom vizuelnom događaju u jedinstvenom ambijentu. Sve zajedno dovelo je do jakih emocija kod prisutnih, utisci će se još dugo razmenjivati i rezimirati, a heroini jednog vremena je ponovo vraćeno dostojanstvo i odata počast.

Comments