Da ljudska mašta nema granice uverili smo se mnogo puta do sada. Pogledajte ko je sve i na koji način odao priznanje ovoj umetnosti, i poklonio se njenom veličanstvu – cipeli.

Veliki bilbord u čast Kristijana Lobutina

Za dvadesetu godišnjicu cipela Christian Louboutin, poznati umetnik grafita Galo Kanot (Galo Canote) izradio je masivni bilbord na Beverli Hilsu u čast ove prestižne marke cipela.

Slika124 Kad cipele postanu umetnost

Galo Kanot, umetnik iz Los Anđelesa, poznat je još i kao “MakeOne” ili “LoveGalo”

Štikle – modni detalj ili nešto više?

Japanka Meri Hirata (Mari Hirata) visoke potpetice ne doživljava samo kao modni detalj. Njena umetnost veoma je neobična. Koristeći bele, a ponekad i crvene štikle, Hirata, koja se inače bavi fotografijom, transformiše cipele u različite, često apstraktne predmete. Tako od cipela napravi snežne pahulje, mehure ili čak stonogu. “Moja umetnost je spoj formalnog i neformalnog”, objašnjava Hirata. “Ona predstavlja kombinaciju utvrđenih pravila, začinjena elementima nadrealizma. Moja umetnost je vizuelna igra reči.”

Slika212 Kad cipele postanu umetnost

Ako su vam stare cipele dosadile, evo za šta ih još možete iskoristiti

Cipele na platnu

Jedan savet – ne odbacujte prerano stare cipele. Jedan par starih, zemljoradničkih cipela dobio je svojih pet minuta slave. Pravo sa pijace na platno Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh)! Godine 1886, pored “Suncokreta” i “Zvezdane noći” nastalo je jedno od najznačajnijih Van Gogovih dela. Ovo platno zaintrigiralo je mnoge filozofe i po mišljenju nekolicine njih, par čizama šalje mnogo dublju poruku nego što to obični posmatrači i ljubitelji umetnosti vide.

Slika310 Kad cipele postanu umetnost

Više od slike...

Cipele su ogledalo duše

Da li naše cipele govore umesto nas zapitala se i velška slikarka Džen Rolands (Jen Rowlands). Da bi dala odgovor na ovo pitanje, kako sebi tako i drugima, Džen je tražila od nekoliko poznatih pevača i sportista da joj pošalju par njihovih starih cipela, tako da može da naslika i pokaže koliki značaj imaju u našim životima. “Cipele koje ja slikam su dobro iznošene, i mogu da pokažu karakter osobe koja ih je nosila. Ako na slici postoji više pari cipela, onda možete zaključiti u kakvom su odnosu bili vlasnici istih – da li su supružnici, ljubavnici, prijatelji ili poslovni partneri.”

Slika47 Kad cipele postanu umetnost

“Obuća slavnih“ (Famous Feet Paintings) delo je ove velške umetnice

Lepo i skupo! Spoj umetnosti i potrošačke kulture

“A ko ne voli cipele Prada?”, zapitala se žena slavnog fudbalera Viktorija Bekam (Victoria Beckham) veličajući svoje omiljeno umetničko delo – fotografiju Andreasa Garskija (Andreas Gursky) iz 1996. Bekamova dodaje da je zanimljiv i vredan pažnje Garskijev spoj umetnosti i visoke potrošačke kulture.

Slika54 Kad cipele postanu umetnost

Umetnost 21. veka

Izvori fotografija: mywedding.com, fashionindie.com, qcp.org.au, harpers.org, famousfeetpaintings.co.uk, 
poulwebb.blogspot.com


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments