Teret života zaista nosimo na ramenima, povijamo se pod njim, krivimo na jednu stranu, kočimo se i čitav rameni pojas boli. Boli nas između lopatica, prave se čvorovi u mišićima između ramena i vrata, koči nam se vrat i čeznemo za masažom i opuštanjem. Ali, više od svega nam je potrebno da sagledamo svoj stav, da shvatimo kakav teret nosimo i koliko možemo da se mentalno i energetski rasteretimo.

Masaža će pomoći, kao i opuštanje u toploj kupki, ali čim se zgrčimo pod pritiskom zahteva svakodnevice, pod teretom brige i straha, stisnemo i podignemo ramena, kao da pokušavamo da se uvučemo u oklop i zaštitimo od vetra, da budemo manje izloženi i manje na udaru, bol će se vratiti. Da nas natera da protumačimo i shvatimo poruke koje nam šalje, upozorenja o tome da nas sopstveni stavovi i osećanja pritiskaju više nego bilo šta što dolazi izvan nas.

Sa energetskog aspekta, ramena odražavaju naše misli i osećanja o onome što radimo i što želimo, odnosno, da li smo sa tim u skladu ili u sukobu – da li radimo nešto što ne želimo, da li se osećamo nesigurno, da li svoje okruženje doživljavamo kao podržavajuće ili kao neprijateljsko. Ramena su naša prva linija odbrane i izražavaju naša stanja i osećanja jasnije od izraza lica.

romina farias B5LZDN t fc unsplash e1595196867221 Kako način života utiče na bol koji osećamo u ramenima

Kao odrasla osoba, koja hoda uspravno i stoji obema nogama na zemlji, ramena su granica između naših sposobnosti, potreba i želja i tereta očekivanja, odgovornosti i zahteva života. Pored tereta briga i obaveza, na ramenima nosimo potrebu za samoaktuelizacijom, kao bića i osobe, kroz stvaranje, samoizražavanje, kroz ljubav i nežnost. Ova energija iz ramena ide kroz ruke i predstavlja našu otvorenost i emotivnu toplinu (grljenje i maženje), a suština naše ljudskosti izražava se rukama, jer imamo jedinstvenu sposobnost da ih koristimo na mnogo načina.

Ukoliko su nam potrebe samoizražavanja, stvaranja, pružanja i primanja nežnosti uskraćene i potisnute, u nama se stvara konfliktna i odbrambena energija i ramena se grče i skupljaju (a ruke prekrštaju na grudima) da bismo zauzeli čvršći položaj i odoleli “udarcima” koje očekujemo. Uglavnom nismo svesni svog odbrambenog ponašanja, ali zato sa lakoćom prepoznajemo kad neko ima opušten stav i zrači privlačnom energijom. Takve osobe se drže pravo, kreću se gipko, imaju neusiljeno ponašanje i deluju prirodno. Uporedite držanje neke osobe koja vam se dopada i kojoj se divite, sa sopstvenim. Kako ona drži ramena i kakve gestove ima, a kakvi su vaši?

Da biste osvestili emotivni sadržaj koji se u vidu čvorova i bolnih tačaka skuplja u vašim ramenima i ramenom pojasu, postavite sebi nekoliko ključnih pitanja o tome da li i koliko uspevate da radite ono što stvarno želite, da li slobodno izražavate svoja osećanja, da li se dovoljno često grlite sa bližnjima, da li ste povučeni u sebe i koliko uspevate da se otvorite i izrazite, koliko strahujete od toga da budete ono što jeste i radite ono što hoćete..?

Comments