Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

U porodilištu su mi rekli da sam starija prvorotka, a imala sam svega 32 – prva mladost, iz moje perspektive. A rekla bih da mnoge savremene žene posmatraju stvari iz iste takve perspektive. I u pravu su.

Posle tridesete si zaista spremna za majčinstvo, iz mnogo razloga. Steklo se neko životno iskustvo, završilo se obrazovanje, gradi se karijera, zna se šta se hoće – koračaš samouvereno svojim životnim putem, imaš nešto mudrosti stečene kroz neke bolne doživljaje (lomilo se srce, i zaceljivalo), čvrsta dugogodišnja prijateljstva, videla si nešto sveta, izgubila neke predrasude, srušila neke iluzije, doživela i preživela neka razočaranja i iz toga nešto naučila – a još uvek si baš mlada. Zdrava, snažna, puna energije, život je pred tobom, imaš smelosti da doneseš važne odluke i snage da ih sprovedeš. Majčinstvo je jedna od tih važnih odluka – verovatno najvažnija. Ne zbog stereotipa “ostvarivanja u ulozi majke”, nego zato što ti se ceo život menja kad postaneš majka. To je doživotna uloga i sve ostalo u životu možeš da promeniš u svakom trenutku – partnera, posao, okruženje, način života, navike i izgled – osim činjenice da si majka i da ćeš to biti do kraja svog života.

Pa, kad jednom doneseš tu odluku, zašto je ne bi donela bar još jednom?

trudnoća 2 1 Kad rodiš prvo dete posle tridesete – ima li vremena za drugo?

Svi će ti reći da se drugo dete lakše čuva i to je istina. Svu početnu tremu, nesigurnosti i strahove, pregrmiš sa prvim detetom, pa kad dođe drugo – naročito ako dođe ubrzo – potpuno si u temi, uigrana si i mnogo opuštenija.
Moje drugo dete rodilo se nepune dve godine posle prvog – dok sam svoju prvu bebu kupala u kadici, koju smo postavljali na sto u dnevnoj sobi i strogo merili temperaturu vode i vazduha (nas dvoje, troje je obično učestvovalo u tom velikom događaju), drugo sam kupala sama, držeći ga na ruci iznad kade i tuširajući ga – onako kako sam videla da sestre kupaju bebe u porodilištu. Postupak brz, praktičan i efikasan, a pritom je beba uz tebe, fizički kontakt je blizak. Često sam tuširala i sebe i bebu, a čim je drugo dete malo ojačalo i moglo da sedi, kupala sam ih oboje, u kadici koju sam stavljala u kadu, pa su mogli da se brčkaju i prskaju na sve strane.

Editors choice