Hot topics

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

1/2

U porodilištu su mi rekli da sam starija prvorotka, a imala sam svega 32 – prva mladost, iz moje perspektive. A rekla bih da mnoge savremene žene posmatraju stvari iz iste takve perspektive. I u pravu su.

Posle tridesete si zaista spremna za majčinstvo, iz mnogo razloga. Steklo se neko životno iskustvo, završilo se obrazovanje, gradi se karijera, zna se šta se hoće – koračaš samouvereno svojim životnim putem, imaš nešto mudrosti stečene kroz neke bolne doživljaje (lomilo se srce, i zaceljivalo), čvrsta dugogodišnja prijateljstva, videla si nešto sveta, izgubila neke predrasude, srušila neke iluzije, doživela i preživela neka razočaranja i iz toga nešto naučila – a još uvek si baš mlada. Zdrava, snažna, puna energije, život je pred tobom, imaš smelosti da doneseš važne odluke i snage da ih sprovedeš. Majčinstvo je jedna od tih važnih odluka – verovatno najvažnija. Ne zbog stereotipa “ostvarivanja u ulozi majke”, nego zato što ti se ceo život menja kad postaneš majka. To je doživotna uloga i sve ostalo u životu možeš da promeniš u svakom trenutku – partnera, posao, okruženje, način života, navike i izgled – osim činjenice da si majka i da ćeš to biti do kraja svog života.

Pa, kad jednom doneseš tu odluku, zašto je ne bi donela bar još jednom?

trudnoća 2 1 Kad rodiš prvo dete posle tridesete – ima li vremena za drugo?

Svi će ti reći da se drugo dete lakše čuva i to je istina. Svu početnu tremu, nesigurnosti i strahove, pregrmiš sa prvim detetom, pa kad dođe drugo – naročito ako dođe ubrzo – potpuno si u temi, uigrana si i mnogo opuštenija.
Moje drugo dete rodilo se nepune dve godine posle prvog – dok sam svoju prvu bebu kupala u kadici, koju smo postavljali na sto u dnevnoj sobi i strogo merili temperaturu vode i vazduha (nas dvoje, troje je obično učestvovalo u tom velikom događaju), drugo sam kupala sama, držeći ga na ruci iznad kade i tuširajući ga – onako kako sam videla da sestre kupaju bebe u porodilištu. Postupak brz, praktičan i efikasan, a pritom je beba uz tebe, fizički kontakt je blizak. Često sam tuširala i sebe i bebu, a čim je drugo dete malo ojačalo i moglo da sedi, kupala sam ih oboje, u kadici koju sam stavljala u kadu, pa su mogli da se brčkaju i prskaju na sve strane.

Editors choice