Ne možete odjednom prestati da strahujete od budućnosti, samo zato što ste tako rešili. Ali, možete se usidriti u sadašnjosti, malim svakodnevni strategijama, da biste osetili svoju snagu, svoju moć upravljanja životom, svoje prisustvo i budnost, da biste primili k srcu istinu da svoju budućnost kreirate u ovom trenutku i ako to činite svesno, ona ne mora odražavati projekcije vaše (porodične, kolektivne) prošlosti. 

Danas, vaš život može da bude sasvim dobar i ispunjen, možete završiti sve poslove i zadatke, pronaći malo slobodnog vremena, prošetati, okupati se u kadi punoj mirišljave pene, slušati muziku, gledati dobar film, voditi ljubav. Na kraju dana možete biti sasvim zadovoljni sobom, jer je dobar i uspešan dan za vama. Spremni ste da se suočite sa sutrašnjim danom, a on može biti isti, ili približno takav. Možete posmatrati svoje strepnje i strahovanja iz prošlosti, iz nekih perioda kada ste bili nestabilni, anksiozni, sluđeni i iz perspektive koju vam daje sadašnjost, možete videti da se ništa od tih strepnji, mračnih misli i katastrofalnih scenarija nije ostvarilo. Samo ste bili uplašeni, osećali se nesigurno, izloženo, ugroženo, dok to, na ovaj ili onaj način nije prošlo. 

Možda se najbolje možete pripremiti za neizvesnu budućnost, tako što ćete se setiti da ste i ranije strahovali i da se većina vaših najgorih strahova nije ostvarila. Takođe, setite se i svega što ste propustili da uradite, za čim niste posegnuli, jer vas je sputao strah. 

Strah je okov uma, a vi niste svoj um. Istražite druge aktivne i pasivne delove sebe, „siđite“ u svoje srce i dušu, pronađite stabilnost koju nosite u sebi. Ako je sve u vašoj glavi, ako sve sami “izmišljate” onda možete da “izmislite” bolje. 

Naslovna fotografija: instagram.com/harrymetsally__

Brankica Milošević 

 

Comments