Biti čovek je zahtevno, teško, opterećujuće i samo ponekad divno i veličanstveno. Ne morate uvek da znate kako da budete čovek. Ne morate uvek da budete najbolja verzija sebe. Ponekad je sve što možete i imate da date malo, ponekad je nedovoljno, a ponekad ste prosto u minusu i nemate ništa što biste mogli da pružite – nemate adekvatan odgovor na situciju, nemate rešenje, nemate strpljenje, ne raspolažete mudrošću i razumevanjem. Ponekad ste prosto na ivici nerava, na rubu razuma, zatovrenog uma i krvarećeg srca. I neka. Pustite to, prođite kroz to, iskusite to. To je sve za ljude, po tome znate da ste čovek i da niste bolji od drugih. Nemate obavezu da to budete, a ne treba vam ni iluzija da to jeste. Ponekad najprostije lekcije morate da učite ispočetka. Život vas ganja, gazi, bičuje – život nema nežne i fine načine na vam pruži ono što vam je potrebno da biste se pokrenuli s mesta. Zahteva od vas da se saberete i obavite posao, da budete svesni svojih ograničenja i da priznate greške koje pravite, jer niste u stanju da se dovoljno saberete da biste korektno obavili posao (sledeći put računajte na to). Život vas tera da razumete sebe, da upoznate svoje granice i da ih poštujete pre nego što počnete da ih širite. Da budete hrabri, da se borite za sebe, da se iscelite. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Ali ta hrabrost nije transparentna, nju ne pokazujete uzimajući koplje i izlazeći na bojno polje. Hrabrost je tiha, ona je vaša unutrašnja stvar. Tiče se načina na koji preživljavate teške trenutke. Spremnosti da priznate da ste slabi i ranjivi i da tražite utehu i podršku, da se „prospete“ pred drugima, da im dozvolite da vas vide i kad ste na suprotnom kraju od svog najboljeg izdanja. Potrebna je posebna vrsta hrabrosti da biste im ukazali takvo poverenje. Hrabrost je potrebna za nežnost koju pružate sebi, za dozvole koje sebi dajete za slamanje i tugovanje, hrabrost je reći sebi „to je to“ i biti u tome, bez koprcanja i napora da što pre odatle izađete. Hrabrost je ponekad prosto živeti dan po dan. 

Više od svega hrabrost je u načinu na koji posežete ka svetlosti, kako cvetate u pravcu dobrote, čak i kad ne znate da to čiite. Hrabrost je poverenje u sopstveni rast i razvoj i sopstveni put, čak i kad se bojite da ste potpuno zastranili. 

Hrabrost je zrnce spoznaje u dnu vaše iscrpljene duše, da ćete se izvući, kao što ste i do sada činili, da ćete preživeti i da ćete nešto naučiti. 

Nalsovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević 

Comments