Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Pitanja vas iz dana u dan muče – da li ste na pravom putu? Da li ste doneli prave odluke? Ukoliko postoji sumnja koja vas prati, možda je ovo prava priča za vas.

Moglo bi se reći da svako od nas teži nekim ciljevima. Da li je to ostvariti se u karijeri, stvoriti porodicu ili i jedno i drugo ili nešto treće? Samo je pravo pitanje šta vam je zaista prioritet u životu. E, tu nastaje problem. Kako napraviti izbor između tako dve važne stvari u životu, kao što je ljubav i posao u kojem se želite ostvariti? Mnogo puta vam se desilo do sada da vam se u životu postave situacije u kojima morate da birate između ova dva izbora. Za koji ste se tada uvek odlučivali? Pitanje koje sebi treba da postavite kada dođete u jednu ovakvu situaciju, gde krene lavina emocija zbog nemogućnosti da se oduprete strahu da kažete ne, jeste: Šta je vama zaista važno? Šta je to vam najčešće izmami osmeh? Šta je to što vam unosi mir? Uspeh postignut radom, trudom i znojem koji ste uložili ili je neko drugi zaslužan za to a da vi to možda negde i nesvesno negirate, jer ipak će strah pobediti, pre ili kasnije? I onda ćete pri prvoj odluci koju ste doneli, posle koje može uslediti razočarenje, vrlo verovatno, ukoliko je bila pogrešna reći sebi: “Pa da, bila sam u pravu. Ljubav nikako, bolje je da gradim karijeru”. A da li je to zaista tačno? Oslušnite svoj nemir koji se budi u tom momentu – tu leži pravi odgovor.

slika 225 Kada borba prestane tada čuda nastaju

Šta vam poručuje nemir?

Nemir ili ustreptali osećaj je vrlo neprijatan, ali koliko god mislili drugačije – vrlo koristan. Pojasnićemo. Često dok razmišljate i donosite nasumične zaključke on je tu. Kada idete na prvi razgovor za posao on je tu. Kada idete na prvi dejt vaš verni sluga zvani nemir je tu. Za svaku bitniju odluku u životu nemir je tu. I postavlja se jedno logično pitanje – zašto? Taj osećaj možemo slobodno nazvati nekom vrstom intuicije, koja vam signalizira da se neke važne promene u vama u tom momentu dešavaju. Na vama je da taj osećaj iskoristite na pravi način, u vidu pozitivne treme, koja vam može dati snagu da ispravno postupite, a ne da se prepadnete, jer mislite da ćete kojim slučajem doživeti infarkt i da će vam se nešto loše desiti, čim se taj neprijatan osećaj javi. E ovde ćemo stati.

Dakle smisao ove polemike jeste da svaki neprijatan osećaj ili situacija, loš događaj ili, kako već možemo drugačije objasniti loša iskustva, treba pretvoriti u pozitivna. Možda ćete se zapitati, da li su ovo isprazne priče, jer je to nemoguće. Upravo u tome jeste ključ. Treba povratiti veru u sebe, da sve što vam se događa, dešava se sa nekim razlogom, kao i nemir, ali treba sačekati da bura u vama prođe i tada se čuda dešavaju, kako? Objasnićemo onima koji ne veruju u čuda.

slika 320 Kada borba prestane tada čuda nastaju

Čuda ipak postoje

Čudo o kome je ovde reč  jeste vi. Sva snaga i vera vaših misli su vaša životna vodilja. Sigurno ste mnogo knjiga pročitali na tu temu – “Tajna magneta srca” ili “Moć podsvesti” i slično, ali kada biste zatvorili tu knjigu, nasmejali biste se i rekli: “Ma da, kao da svi postižu harmoniju u sebi tako lako”. Upravo u tome leži odgovor – mir u vama se može probuditi nakon mukotrpnog rada na sebi, što nije nimalo lako. Ono što mogu da vam kažem iz ličnog iskustva, a to jeste, da sam mnogo dugo tragala za ljubavlju i svojom savršenom polovinom. Mnogo knjiga sam pročitala, kao što sam navela neke od njih, i nije bilo rezultata. Borba se u meni nastavljala. Svaki dan sam radila stvari koje volim, glumela, provodila vreme sa drugaricama, upoznavala nove momke, ali praznina je bila tu, kao i osećaj uznemirenisti. Mislila sam da nešto nije u redu sa ljudima oko mene. Ali greška – problem je bio u mojoj zakočenosti.

Nisam sebi mogla da priznam da nikada nisam se pozabavila svojim istinskim željama šta je to što bi me ispunilo i učinilo srećnom. Znala sam da je ljubav odgovor na pitanje, ali koja vrsta ljubavi? Partnerska ili ljubav usmerena na karijeru? Vozeći se u autobusu, razmišljajući neprekidno i bez adekvatnih odgovora, rekla sam sebi da je vreme da prestanem sa borbom. Kada sam to izgovorila ispunio me je osećaj spokojstva, kao da je za trenutak sve stalo.

Pogledala sam ljude oko sebe. Bili su drugačiji. Izašla sam iz autobusa i krenula da šetam. Ono što je probudilo uspavani prekidač u meni je dobilo smisao. Život. Treba zavoleti život u sebi i sebe u životu, tada sve dobija smisao i spokoj je tu. Čudo se dogodilo, tišina je zavladala, nije bilo potrebe za pitanjima na koje nisam imala odgovor. Probajte da oslušnete svoj unutrašnji osećaj i poslušajte ga. Saznajte šta je vašem srcu potrebno – jedino tada ćete doneti pravi izbor i biti na pravom putu, putu ispunjenog života. Jedino srce ima pravi odgovor za vas.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Editors choice