Život čine male stvari, a mi to često zaboravljamo. Znam da svi radimo i imamo puno obaveza ili i dalje studiramo i učimo pa nam stalno fali vremena. Ali nikada, baš nikada ne treba da zaboravimo da postoji i vreme koje treba da odvojimo za sebe, da se posvetimo sebi i ulažemo u našu svestranost. To mu nekako dođe kao upload novih podataka i usavršavanje već postojeće verzije nas samih.

Zamislite sa mnom sledeći scenario. Nedelja je. Ne mora da se ustaje rano i ne mora da se ide na posao. Budite se naspavani i raspoloženi. Sunčan dan, smeštate se na vaše omiljeno mesto u kući sa čašom svežeg soka ili nesicom i uzimate da čitate neko lagano a zanimljivo štivo.

Zar vam ne deluje lepo? Preporučujem vam prvi srpski roman – kuvar.

“Kada kume kuvaju”

Isidora Bjelica i Vesna Radusinović u izdanju Lagune .

Ova jedinstvena knjiga na ovim prostorima, prvi srpski roman-kuvar, sadrži preko sto recepata i predstavlja jedan neobičan vodič kroz život, ljubav, hedonizam, prijateljstva, običaje, izneverena očekivanja, uslišene i neuslišene želje i molitve, zablude… Sve ono što smo i mi doživeli u nekom svom obliku.

Na njima svojstven, specifičan, duhovit i simpatičan način, vešto koketirajući sa žanrovima i eksperimentišući sa čulima, ispitujući čovekovu iskonsku i besmrtnu strast ka ukusima i sitnim životnim zadovoljstvima, kume su ispisale strane ovog modernog romana kuvara tako živopisno da se čita u dahu.

Ova knjiga je  maštoviti kuvar koji sadrži recepte iz celog sveta (Isidora je veliki svetski putnik koji sa svih svojih putovanja donosi zanimljive i lepe stvari među kojima su i razni recepti), a možete je  čitati  i kao roman, ali i kao instruktivnu ljubavnu prepisku o svemu i svačemu što muči današnje devojčice, devojke i žene. Pored svega toga, naravno, posebna  se pažnja stavlja na brižno odabrana jela u skladu sa situacijama i potrebama po principu za svakoga po nešto.

Stotine opisanih recepata, jela, predjela, slatkiša ove naše neobične i avangardne  kume su lično probale i ispisale srcem sa željom da kroz njih ožive i prenesu svoja iskustva i doživljene trenutke i da ih podele sa svim svojim čitaocima. I radoznalim ljudima koji žele da uživaju u životu i ne boje se eksperimentisanja.

Čitateljke ne samo da će moći da kuvaju kao one, već će precizno moći da prate koji recept je dobar za zaljubljivanje, odljubljivanje, zavođenje, razvođenje… Jer još davno jedna stara narodna umotvorina kaže da “ljubav na usta ulazi”.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a ”Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments