5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

hejli sove godine Kada Vogue zameni detinjstvo

Hejli ove godine

Ko je Hejli Klauson (Hailey Clauson)?

Američka lepotica je već radila kampanje brendova Gucci, Jill Stuart, DSquared2, a trenutno je lice brenda Zara Trf i britanskog Top Shop-a. U septembru je možete videti u editorijalima za “Vogue Russia“ i “Vogue Paris“. Otkrivena je sa 14 godina, a ove godine je napunila 16.

170 Kada Vogue zameni detinjstvoHejli sa 15 godina

Kontraverza

Prašina se digla pre nekoliko dana, kada su roditelji mlađane manekenke tužili Urban Outfitters zbog fotografije korišćene u reklamnoj kampanji ovog brenda, na kojoj Hejli, koja je tada imala 15 godina, u provokativnoj pozi, sa raširenim nogama, sedi na motoru. Roditelji traže odštetu od 28 miliona dolara. Pominje se još jedna fotografija, na kojoj Hejli nosi raskopčanu jaknu, a jasno je svima da nema ništa ispod.

hejli sa 14 Kada Vogue zameni detinjstvoHejli sa 14 godina

Ko je zaista kriv?

Ako pogledate fotografije od pre godinu ili dve, teško je ne primetiti da Hejli zasta izgleda seksi i zrelo. Ipak, to nije izgovor za njeno eksploatisanje. Da li je 14 godina prerano za ovakve fotografije? Ukoliko ste neko ko nije fasciniran modom, onda ćete reći da jeste. Ali ako malo pročačkate modnu industriju, pogledate biografije danas poznatih glumica/modela/pevačica, videćete da je 14 i više nego u redu. Mila Jovović (Milla Jovovich) je sa 12 godina radila kampanju za Revlon. Linda Evanđelista (Linda Evangelista) je takođe započela karijeru sa 12, baš kao i glumica Sandra Di (Sandra Dee), još 50-ih godina prošlog veka. Hejli je samo jedna od mnogih.

12 bbbbb Kada Vogue zameni detinjstvoDečija kampanja?

Društvena odgovornost

Većina devojčica mašta o karijeri supermodela. Iako se pre nekoliko decenija ta profesija nije smatrala odgovarajućom za mladu ženu, popularizacija i količine novca su naglo porasle od ere supermodela, te su roditelji ti koji sve češće utiču na modeling kao izbor zanimanja svoje mezimice. Pravdaju se izgovorom kako je baš njihovoj ćerki obećano da će je roditelji pratiti svuda, kako njena nevinost neće biti ugrožena, mada je svakom jasno da nevinost ne postoji u modelngu, od onog trenutka kada se devojčica nađe u šminkernici, gde postaje radnik koji mora da zadovolji kriterijume poslodavca. Jer, biti model je posao, a ja ne znam koja kompanija bi zaposlila dvanaestogodišnjaka i to za platu o kojoj i odrasli samo maštaju. Osim, naravno, modnih agencija, koje imaju roditeljski blagoslov.

12godisnja Kada Vogue zameni detinjstvoJours Après Lunes – aktuelna kampanja

Pedofilija zarad umetnosti

O slučaju desetogodišnje francuske lepotice ste sigurno već čitali. Ona je Tilan Lubri Blondo (Thylane Loubry Blondeau), a njeno pojavljivanje u decembarskom izdanju magazina “Vogue Paris”, sa sve šminkom, štiklama i HC odećom za odrasle je već ušlo u modne anale. Iako se većina ljudi zgražava kada čuje da ovo dete ima tek 10 godina, ona radi rame uz rame (figurativno, pošto za razliku od drugih modela, nema ni 150cm) sa poznatim manekenkama, a fotografišu je najprestižnji majstori posla, za najprestižnije modne novine. Ćerka fudbalera i modne dizajnerke nije jedina skandalozna maloletnica u Francuskoj. Modna kuća Jours Après Lunes (odeljenje za decu) je nagažovala dvanaestogodišnjakinju, što zvuči pristojno. Količina šminke i poze u kojima je slikana ova devojčica nisu ni malo pristojne. I dok se FBI, CIA i policijski agenti širom sveta hvale kada uhvate nekog pedofila, koji u svom kompjuteru ima fotografije nage dece, zašto niko ne pristupi na isti način ljudima koji su umešani u ovakvu eksploataciju?

T Kada Vogue zameni detinjstvo

Tilan Blondo ima samo 10 godina

Rešenja nema?

Kada su u pitanju ovoliki novci, ko smo mi da kažemo bilo šta? Sa druge strane, ko su oni da oduzimaju nečije detinjstvo, odrastanje? Pogledajte karijere glumaca, pevača i modela koji su upali u mašineriju sa ovako malo godina. Alkohol, droga, depresija, bulimija, anoreksija, jedna noga u grobu. Svakako je lakše raditi sa nekim kome je koža blistava i čista, celulita nema ni u najavi, a obline se još ni ne naziru, baš kao što modni trendovi naređuju. Osuditi modne agencije je pogrešno, jer su roditelji ti koji potpisuju ugovore. Osuditi roditelje opet nije lako, jer često nemaju pojma u šta im dete ulazi. Osuditi fotografe i dizajnere ne možemo bez osude agencija koje imaju decu u ponudi.

HaileyClausonJasonLeeParry5 Kada Vogue zameni detinjstvoHejli ponovo sa 15 godina

Podizanje svesti

Ignorisati problem je lako, ali šta ako vaše dete poželi da svoje dete ubaci u biznis? Iako ne možemo ništa posebno da uradimo, ono što svakako možemo je da pričamo o ovome kao o globalnom problemu, koje preti da uništi generacije klinaca širom sveta. Deca u Africi umiru od gladi, deca u razvijenim zemljama završavaju kao roba, a u Aziji rade teške poslove. Ni jedni ni drugi ni treći nemaju detinjstvo, a ne postoji novac koji može da vrati vreme.


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Editors choice