Istorijski nalazi govore da se poreklo prve kade može naslutiti još 3,300 godina pre nove ere u civilizaciji starih Inda. Iz tog vremena datiraju podaci o postojanju bakarnih cevi koja su preteča današnjem vodovodnom sistemu, a pronađene su ispod palate stare Indijske civilizacije.

Prva kada nas dovodi do ostrva Krit. Reč je o pronađenoj gigantskoj konstrukciji od keramike koja je preteča današnje kade. Smatra se da je to je ujedno bilo javno kupalište, jer nisu postojala kupatila u domaćinstvima. Veruje se da u to vreme kupanje nije bilo mnogo povezano sa higijenom, već da je odlazak u javna kupatila bio stvar prestiža.

U srednjem veku ljudi su se kupali u drvenim bačvama. Zagrevali su vodu i stavljali je u burad, nakon kupanja jednostavno bi okrenuli korito i pustili vodu da isteče. U to vreme polako je počela gradnja ličnih kupatila, tako da pored javnih, kade su postale i deo privatnih poseda.

U devetnaestom veku počinje proizvodnja kada od livenog gvožđa. Bile su prenosive, a karakterisale su ih četiri nožice na koje su se oslanjale.

Tek početkom dvadesetog veka počinje proizvodnja ugradnih kada, što je olakšalo njihovo održavanje.Više nije bilo potrebe izbacivati vodu iz kade, već je zahvaljujući kanalizaciji, njihovo pražnjenje postalo lako i jednostavno.

Ubrzo potom počinje ekspanzija boja, oblika i dizajna. Nekadašnje drvene bačve i beton, zamenili su akril i fiberglas, ali i unapređene kombinacije novih materijala sa čelikom i drvetom. Više nema granica u njihovom izgledu, one mogu biti pravougaone, okrugle, ali i sasvim neobične poput kada u obliku cveta, jajeta, kocke, čamca. Nekada su bile pretežno bele, a sada se mogu naći u svim bojama, nijansama i dezenima. Predstavljamo vam nekoliko nejkreativnijih dizajna kada.

slika 155 Kade koje imaju karakter

Kada jednostavnog oblika sa lusterom u istom stilu

Slika 285 Kade koje imaju karakter

Jaje koje može biti i tuš kabina i kada

slika 338 Kade koje imaju karakter

Pomalo retro kada u obliku stolice

slika 439 Kade koje imaju karakter

Drvena barka – za ljubitelje reke i mora

slika 533 Kade koje imaju karakter

Kada-cipela za one smele i ekstravagantne

Slika 647 Kade koje imaju karakter

Oblik kamena za one koji vole prirodu

slika 723 Kade koje imaju karakter

Za intelektualce i knjiške moljce

slika 820 Kade koje imaju karakter

Hajtek kada je delo Karima Rašida

Slika 925 Kade koje imaju karakter

Elegantni i luksuzni primerak vraća nas u prošlost

Slika 1020 Kade koje imaju karakter

Fouorescentne, mladalačke kade u bojama

Slika 1116 Kade koje imaju karakter

Multifunkcionalnost: za kupanje i odlaganje knjiga


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments