Imam običaj da se, uz dužno poštovanje prema kompetentnijima od sebe, maksimalno ogradim i pozovem na, samo i isključivo, lično zapažanje kad god dam sebi za pravo da komentarišem bilo koju temu u kojoj nisam stručna. Tako ću, i ovoga puta, unapred da se distanciram i kažem da je tema koju bih dodirnula, tema u kojoj zasigurno ima i iskusnijih i stručnijih od mene.

Reč je, naime, o bontonu. Ali, reč je o jednoj specifičnoj vrsti bontona – reč je o kafanskom bontonu. Šta je bonton, a šta je kafana? Bonton je bonton, a kafana je kafana – glasilo bi vrlo verovatno neko usputno objašnjenje većine. Međutim, hajde da probamo laički da definišemo navedene pojmove.

Upravo ta nestručna verzija definicije bontona bi glasila – Bonton je način ponašanja kojim pokazuješ svoju kulturu. Podrazumevaćemo da većina ima jasnu sliku o tome šta je kultura.

Kafana je, pak, institucija u kojoj se služe, u najvećem broju slučajeva, alkoholna pića i u kojima se vode nepresušne raspave, ali i monolozi. Kafana je mesto u kojem se slični pronalaze, u kojem različiti polemišu, u kojem svi žele tri stvari – dobro društvo, kvalitetnu muziku i, naravno, omiljeno posluženje.

Sudeći po prethodna tri faktora, ulazak i boravak u instituciji kafane zaslužuje svako. Nisam merodavna da dajem kakve presude, niti sam po bilo kom osnovu ubeđena da upravo ja imam pravo određivati slobodno kretanje bilo kom slobodnom građaninu ove, ne tako slobodne, države, ali, ne, ne zaslužuje svako. Zašto?

Naprosto, nema svako osećaj da prethodne dve definicije sažme u jednu i dobije kompletnu sliku o tome šta predstavlja “kafanski bonton”. Nema svako osećaj kako se treba ponašati na datoj lokaciji, u određenom ambijentu, sa određenim ljudima… Na koji način treba započeti temu, kad treba temu prekinuti, kad treba reći “Molim lepo” i “Hvala lepo”, i kako, pak, treba ukazivati poštovanje zaposlenima u lokalu.

vina u podrumu 1 Kafanski bonton

U kafani volimo da se opustimo uz dobro crno vino

Postoji li opravdanje da se ćutke sedne za sto i na pitanje konobara ili konobarice odgovori sa: “Kiselu vodu” ili “Čašu crnog vina”? Pitate se šta je ovde čudno? Čudno je to što je odgovor nepotpun. Čudno je to što ste čuli, a niste reagovali na početni deo rečenice zaposlenog lica koje je glasilo: “Dobro veče, izvolite?”. Vi ste reagovali samo na onaj deo na koji je neophodno reagovati kako biste dobili ono što u datom trenutku želite da popijete. Smatrate li da biste mnogo izgubili ako biste svoju rečenicu proširili na: “Dobro veče. Molim vas jednu kiselu vodu”? Ne biste, složićete se.

Druga je pak priča to na koji način se treba ophoditi sa muzičarima u kafani. Muzičari su, kao što je dobro znano, tu da uveseljavaju prisutne, možda nekog nateraju na suze, ali su tu i zarad generalnog utiska da je uz muziku sve otvorenije, prisnije, direktnije… Istina je ona čuvena “Koliko para, toliko muzike”, ali ne dajte se zavarati. Neko ko je odabrao da se bavi muzikom, znači da je iskreno voli i da oseti svaki njen ton. Svakom tom tonu pridaje se jednako važnosti i sa jednako duše se on odsvira. Imajte na umu da postoje muzičari koji će radije napustiti svoje radno mesto nego trpeti vaš nasilni pokušaj da im stavite do znanja koja će vama pesma “otvoriti dušu”. Šta mislim kada kažem nasilno? Mislim na nekulturu te vrste da ne sačekate da se prethodna pesma odsvira do kraja pa da tek onda kažete svoju želju, već da u pola izvođenja pesme aludirate šta je sledeće što biste voleli da čujete, udarate šakama o sto, dovikujete se i slično.

violinista svira 2 Kafanski bonton

Kako ih često nazivamo - "braća muzičari"

Možda bi, vođeni finansijskom situacijom sadašnjice, neki muzičari i pristali na vašu agresivnu ponudu, uzeli novčanicu koju pružate i odsvirali zatraženo, ali budite uvereni da to ne bi uradili od srca. Poštovati muziku je jedno od zlatnih pravila kafane – ne zaboravite to.

Nažalost, ništa od navedenog nije izmišljeno. Svaki od primera zapažen je upravo u kafani, u gužvi subotnje večeri. Sigurno ste i vi nekoliko puta bili svedoci sličnog dešavanja. Možda je vreme da se zamislimo i pokušamo da promenimo neke stvari. Kanda nam fali bontona. Kafanskog bontona.

Izvori fotografija: ugostiteljstvo.com, amazingtruelifestories.com, sandmanhotelgroup.wordpress.com


Jovana Stojmenović 

Comments