Pandemija Korona virusa i dalje je u jeku, a modne prestonice su neka od najugroženijih mesta, zbog ogromne cirkulacije ljudi. Iako izgleda kao da se situacija stabilizovala, održavanje Nedelje mode je i više nego kritično, kako zbog velikog broja osoblja, manekenki i gostiju koji dolaze iz različitih delova sveta, tako i zbog činjenice da je veoma opasno organizovati velika okupljanja, pogotovo ako su na njima ljudi koji su došli iz različitih zemalja. Ipak, Nedelja mode u Njujorku je počela u nedelju, a evo kako će izgledati modni mesec koji je pred nama.

New York

Njujorška Nedelja mode bila je verovatno poslednji normalan trenutak u modnoj industriji ovog februara, dok je Korona virus i dalje izgledao daleko. Uprkos svemu, CFDA je odlučila da u nedelju započne sa prikazivanjem kolekcija za proleće/leto 2021. godine, sa samo 60 brendova koji će izlagati svoje kreacije. Neka od najvećih imena njujorške modne scene, kao što su Michael Kors, Tory Burch, Proenza Schouler, Brandon Maxwell i Prabal Gurung uopšte se nisu nalazili na rasporedu, dok je dizajner Marc Jacobs saopštio da će njegova modna kuća u potpunosti preskočiti ovu sezonu. Od 60 učesnika, mali broj njih je održao evente širom New Yorka, uz kako kažu, maksimalno poštovanje svih preporuka zdravstva. Ostali su izlagali digitalno, neki putem live stream-ova, a neki pomoću već pripremljenih i režiranih video prezentacija. Procenjuje se da će New York zbog ove situacije izgubiti oko 700 miliona dolara koje svake godine prihoduje tokom održavanja Nedelje mode.

London

Odmah nakon Nju Jorka, očekuje nas i sofisiticirana Nedelje mode u Londonu, koja je odolela zabrani okupljanja više od 6 osoba, i uspela da osigura takozvane “Covid secure” prostore za revije. Izlagaće preko 80 dizajnera, od kojih se 50 odlučilo za digitalne prezentacije, poput brenda Burberry koji će otvoriti Nedelju mode. Brendovi kao što je Victoria Beckham, Erdem i Halpern odlučili da su organizuju i digitalne prezentacije, ali i prezentacije uživo za svoje verne kupce, modne stručnjake i influensere. Među brendovima koji će nove modele predstaviti isključivo digitalno su Viviene Westwood, JW Anderson i Richard Quin.

Comments