Leto je prošlo, nekim čudom bliži se kraj ove anksiozne godine, ali mi se svakako i dalje osećamo nesigurno i zabrinuto po pitanju budućnosti. Pokušavamo da budemo dobre prijateljice, devojke ili žene, ćerke, sestre i majke, sve kako bismo drugima u ovoj godini unele mir ali, šta je sa nama samima? Ukoliko ne brinemo dovoljno o sebi i svu svoju energiju ulažemo u druge, u jednom trenutku ćemo neminovno istrošiti baterije i nećemo više ni moći da se damo. Zato, vreme je da razbijemo mit “dobre nesebične devojke” i shvatimo da je sebičnost nekada okej. Ne samo da je okej, nego nam je i potrebna da iskažemo ljubav prema sebi.

I da, naravno, ne mislim na onu lošu vrstu sebičnosti gde gledate svoj interes na uštrb nekog drugog. Ne, pričam o malim stvarima koje možete da promenite i malim ritualima opuštanja koje treba da dozvolite da priuštite sebi, jer ostatak života sigurno može da sačeka tih sat vremena kada biste se opustile uz epizodu svoje omiljene serije. Jer kao što niko ne može biti savršen u očima drugih, ma šta god činio, niko ne može biti ni potpuno nesebičan, ma šta god činio. Zato, vreme je da svoju sudbinu uzmete iz tuđih ruku natrag u svoje i primenite ovih nekoliko “sebičnih” saveta.

Prestanite da dajete previše

Ovo je prva stvar koju morate da naučite a koja je najteža. Nekako, u toku života uspeli su da nas nauče da je žrtvovanje sebe za drugoga veliki gest i da su osobe koje stavljaju druge ispred sebe savršene, požrtvovane i najbolje. To, ipak, nije istina. Jer, iskreno, da li vam je iko tražio sve to? U ovakvim situacijama, često se dogodi da se mi preko svake mere damo, a partner nam ne pruži adekvatan odgovor ogromne zahvalnosti koji mi zapravo potajno očekujemo a mi smo onda isfrustrirani. Zato, samo razumno u davanju. Vaš partner isto koliko i vi ima i kapacitet da da i potrebu da učini nešto za sebe, i sigurno ne očekuje od vas da nemate iste te porive za sebe. Volite sebe jednako kao druge, i videćete da će vas i drugi više ceniti zbog toga.

Comments