Gorka je istina da većinu dobrih stvari u svom životu ne umemo da cenimo, dok ih ne izgubimo. Ne znamo šta imamo i to uzimamo zdravo za gotovo, dok nam ne izmakne i dok ne ostanemo bez toga. Sterotip koji je velika lekcija iz skromnosti i svesnosti, ali koji ne morate uvek iznova ponavljati – možete naučiti da ne budete arogantni i slepi i onda vam bol gubitka nije potreban, da biste znali da ste imali nešto vredno, što niste dovoljno cenili i za čim sada jedino možete da žalite. 

Možete se svakog dana setiti zašto ste zahvalni – što više praktikujete zahvalnost, to ćete više razloga za zahvalnost imati. Ustali ste jutros neispavani, mrzovoljni, predodređeni za težak dan, ispunjen neprijatnostima. Ne morate nastaviti tim putem i dosledno kreirati grozan dan. Možete se setiti da ste zdravi i da vas ništa ne boli i da je to sasvim dovoljno da prevaziđete neispavanost i mrzovolju. Ako vas ipak nešto boli, možete popiti analgetik i osećati zahvalnost kad shvatite da je bol uminuo. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste


Da, toliko je banalno. Ali, osim vaših hirova i telesnih stanja, postoji obilje drugih stvari u vašem životu koje uzimate zdravo za gotovo i zaboravljate koliko su dragocene. Prijateljstvo, recimo. Kada ste poslednji put zagrlili bliskog prijatelja, kada ste mu rekli koliko vam znači i pomenuli neki poseban momenat kada vam je njegova podrška i pomoć značila više nego išta na svetu? Uradite to danas. Uradite i sutra. Kontaktirajte prijatelje koji nisu u blizini, napišite im nekoliko lepih i iskrenih reči, iako to nije uobičajen način na koji komunicirate sa njima. 

Osvrnite se oko sebe. Vaša porodica je tu, kao i kolege, saradnici, komšije, ljudi koje svakodnevno srećete na njihovim radnim mestima – prodavci, službenici, poštari, lekari… Svako od njih zaslužuje vaš osmeh i ljubaznost, kroz koju ćete izraziti zahvalnost što savesno obavljaju svoj posao. 

Svi koji su ovog momenta prisutni u vašem životu, u vašem okruženju i svakodnevici, sutra mogu otići – jer će naći bolji posao u drugom gradu, sklopiti brakove i započeti život sa drugačijim rutinama i obavezama, otići u inostranstvo… Neki od njih sigurno hoće. Neki će ostati i možda živeti u vašem susedstvu, ali će vas način života i obaveze razdvojiti i to su normalne, očekivane i dobrodošle promene, koje treba da prihvatite sa zahvalnošću. I vi ćete na isti način otići iz nečijeg života i okruženja i biće vam drago ako znate da vam svi žele sve najbolje i da im nedostajete. 

Comments