Pre svega, nije uvek loše oklevati pri donošenju odluka, ponekad nas impulsivnost koja nastaje iz osećanja, bilo iz besa, ili radosti, gurne u okolnosti koje nismo videli i koje su sasvim nepovoljne. Ali svako kome je teško da donese odluku poznaje tu agoniju razmišljanja, odmeravanja i procenjivanja koja ne dovodi ni do kakvog sigurnog zaključka. Međutim, donošenje odluka je veština koja može da se uvežba, poručuju stručnjaci.

Važno je da prepoznaš svoju neodlučnost – dolazi li ona kao upozorenje tvoje intuicije, jer si na lošem putu sa odlukom koja ti je veoma važna, pa te neodlučnost sprečava da doneseš pogrešnu odluku, ili ona dolazi iz tvoje nesigurnosti, straha od bilo koje odluke i prosto blokira tvoju moć da upravljaš svojim životom.

View this post on Instagram

#mood70s

A post shared by #Mood70s (@mood70s) on

Ne oduzimaj sebi tu moć

Verovatno znaš da ti odlučivanje teško pada i pristaješ na etiketu neodlučne osobe, ali to ne bi trebalo sebi da radiš. Na taj način ostaješ pasivna, a i nalaziš odličan izgovor da se iza njega sakriješ i da ne preuzmaš odgovornost za svoj život. Tada mogu svi drugi da ti budu krivi i možeš da nastaviš da se odričeš svoje moći upravljanja svojim životom i da lažeš sebe kako to nije do tebe. Odlučivanje nikada neće postati lako, ali ti možeš postati odlučnija i odgovornija osoba.

Deluj, uprkos strahu

Čim nisi u stanju da doneseš odluku, nečega se plašiš – otkrij koji je strah u pitanju i razmišljaj o tome šta bi učinila da se ne plašiš. Koliko je realno i izvodljivo to što bi uradila, da nije straha i bojazni. Koliko god velika i važna bila odluka koju treba da doneseš, sigurnog izbora nema – svaki ima svoju cenu i svoj rizik. Šta je ono što ostaje kad odbaciš strah?

Comments