Kada kažem Instagram portret, ne mislim na selfi koji ćeš fotografisati sama prednjom kamerom ili u ogledalu, već na pravi portret koji će tebe prikazati u nekoj situaciji, u nekom okruženju, za koji ćeš verovatno morati da angažuješ pomoć, a možda ćeš se i sama naći u ulozi fotografa dok će tebi pozirati neko tebi drag ili sasvim nepoznat. Bez obzira na to da li portrete radiš amaterski za potrebe svog profila ili se baviš fotografijom, ovi saveti će ti pomoći da dobiješ zaista zlata vredan potret koji će, ako završi na Instagarmu, sigurno imati mnogo lajkova!

Kada ti ili tvoj model pozira sam, moguće je da će se osećati neprijatno što je ispred kamere. Prosto, neko je rođen da pozira, neko ne. Ali, situacija će biit mnogo prijatnija ukoliko je spontanija. Najpre, budući da je najveći problem šta raditi sa rukama kada poziraš, najbolje je da ih uposliš i to tako što ćeš se igrati sa kosom. Efektno i zavodljivo! I da, prilično spontano.

Drugi način da uposliš ruke je da ih upotrebiš umesto naočara za Sunce. Ono kao, oh ne, zaboravila si ih i rukama si prekrila oči ili sebi napravila senku da bi mogla da gledaš. Naravno, ovo treba da izgleda prirodno i spontano, pa bi trebalo da razmišljaš i o izrazu lica koji praviš. Nešto ovako, na primer:

Kul, zar ne?

Naravno, uvek možeš da držiš nešto! Torbu, sladoled, šešir… Šta god da ti padne pod ruku kako bi fotografija ispala spontana, prirodna, uhvaćena u trenutku.

Comments